Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Očakávaný pokles zásob ropy v USA posunul ceny nahor

Foto: TASR/AP

Ekonómovia očakávajú, že zásoby ropy v Spojených štátoch klesli za minulý týždeň o 2,4 milióna barelov.

Londýn 28. júna (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli zhruba o 2 %, keď po prvom šoku z brexitu sa pozornosť trhov opäť obrátila na možné výpadky v dodávkach ropy a predpokladaný pokles ropných zásob v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na jednej strane hrozia štrajkom pracovníci nórskeho ropného a plynárenského sektora, čo by znamenalo výpadky v produkcii, a na druhej strane sa čaká na údaje Amerického ropného inštitútu (API) o stave ropných zásob v USA za minulý týždeň. API zverejní svoj odhad dnes večer.

Ekonómovia očakávajú, že zásoby ropy v Spojených štátoch klesli za minulý týždeň o 2,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Kľúčovú správu o stave ropných zásob zverejní v stredu (29.6.) americké ministerstvo energetiky.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste vzrástla do 16.30 h SELČ o 1 USD (2,1 %) na 48,16 USD (43,49 eura) za barel. O viac než 2 % sa zvýšila aj cena WTI. Cena tejto ropy s augustovým kontraktom vzrástla o 1,10 USD (2,3 %) na 47,43 USD za barel.

(1 EUR = 1,1073 USD)