Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Akčný plán pre oceliarstvo počíta aj s podporou inovácií

V Dubnickom Metalurgickom Kombináte v Dubnici nad Váhom odštartoval 15. októbra 2013 sériovú výrobu oceľových odliatkov pre podvozky nákladných vagónov pre širokorozchodnú trať. Na snímke odlievanie podvozkov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Železiarne Podbrezová investovali v poslednom období do nových technológií viac ako 24 miliónov eur. Podľa vedenia spoločnosti fabrike to má zaručiť prežitie ďalších 20 rokov.

Podbrezová 17. februára (TASR) - Tvorba akčného plánu pre konkurencieschopný a udržateľný oceliarsky a hutnícky priemysel bola dnes témou diskusie ministra hospodárstva Slovenskej republiky Tomáša Malatinského s generálnym riaditeľom Železiarní Podbrezová a. s. Vladimírom Sotákom v Podbrezovej v okrese Brezno.

Podľa ministra hospodárstva je to reakcia na trendy, ktoré vznikajú v Európskej politike pre podporu priemyslu.

Slovensko má medzi krajinami Európskej únie najvyšší podiel priemyslu na tvorbe hrubého domáceho produktu spomedzi všetkých členských krajín. Akčný plán pre oceliarstvo už ministerstvo prekonzultovalo so všetkými zainteresovanými podnikmi a pripravujú sa na medzirezortnú diskusiu.

"Ide o to, aby sme vedeli, čo priemyslu môžeme sľúbiť a na čo máme. Akčný plán vychádza z toho, aby sme podporili vzdelávanie a výchovu odborníkov pre priemysel. Ďalšia vec je podpora inovácií, tu chceme nastaviť smerovanie Európskych fondov v ďalšom operačnom období tak, aby mohli byť podporené aj projekty do oceliarstva a hutníctva. Najviac starostí nám ale robí energetika. Je tu kolízia mnohých politík, napríklad environmentálnych a ďalších, ktoré vytvárajú nepriaznivú cenovú politiku. My teraz hľadáme východiská, aby sme uľahčili situáciu oceliarskym podnikom," povedal Malatinský.



Železiarne Podbrezová investovali v poslednom období do nových technológií viac ako 24 miliónov eur. Podľa vedenia spoločnosti fabrike to má zaručiť prežitie ďalších 20 rokov. "Podľa nás je perfektné, že Slovensko tvorí akčný program pre oceľ a že ministerstvo reaguje medzi prvými na dianie v Európskej únii. Musím povedať, že veľa sa urobilo už aj v minulom roku. Pri rozhovoroch s pánom ministrom mám konečne pocit, že hovorím s človekom, ktorý problematike naozaj rozumie. Naše hospodárenie je totiž na hranici zisku napriek týmto investíciám. Ide o to, aby sme zvýšili podiel priemyslu na tvorbe hrubého domáceho produktu tak, aby sme sa mohli naďalej rozvíjať. Ide o to, že aj v Európskej únii prišli na to, že ak ľahne priemysel, skončí aj automobilový priemysel a stavebníctvo," doplnil Vladimír Soták.



Pri podpore priemyslu na Slovensku reagoval minister hospodárstva aj na celkovú situáciu v podnikateľskom prostredí na Slovensku. "Je pravda, že sme v rámci konsolidácie museli pristúpiť k viacerým opatreniam. V danej situácii sme jednoducho museli byť prísni a uvedomujem si aj to administratívne zaťaženie podnikateľov. Keď sa situácia zlepší, upraví sa aj tá administratívna záťaž," dodal Tomáš Malatinský.