Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Ocenenie Diamanty slovenského biznisu 2022 ukázalo pestrosť sektorov

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Ocenenie tento rok získalo 12 malých a stredných podnikov (MSP).

Bratislava 24. októbra (TASR) - Ocenenie Diamanty slovenského biznisu, ktoré odovzdávali po 14. raz, tento rok získalo 12 malých a stredných podnikov (MSP). S výnimkou predaja nábytku v rebríčku zastupovala každá z umiestnených firiem iný sektor. Informovali o tom mediálni zástupcovia organizátorov ocenenia.

Výsledky zostavila platforma FinStat. Vyhodnotili ich investor spravujúci fondy Enterprise Investors (EI) a poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers Slovensko. Súčasťou vyhlasovania výsledkov je každoročne aj konferencia, v rámci ktorej sa diskutovalo napríklad aj o tom, kto podporí slovenské firmy, ako plánovať v neistých časoch či ako sa firmy prispôsobili pôsobeniu online.

Medzi jej organizátorov patril aj časopis Forbes. "Chcem zdôrazniť, že ocenené firmy sú malé giganty. Malé, pretože sa na nich pozeráme v prítomnosti. A giganty, pretože vidíme ich význam v budúcnosti," uviedol šéfredaktor Forbesu Juraj Porubský.

V regióne Bratislava získala prvé miesto v rebríčku firma TrustPay, ktorá poskytuje riešenia pre platby. Druhú pozíciu obsadila spoločnosť Kovian a tretiu priečku obhájila firma XIMEA, ktorá vyvíja a vyrába kamerové a optické systémy. Spoločnosť získala aj cenu Inovatívna firma roka.

Na západe SR sa presadili výrobné firmy. Na prvé miesto sa z bronzovej priečky posunul výrobca čistiarní odpadových vôd a podzemných plastových nádrží Aquatec VFL z Dubnice nad Váhom. Druhá priečka patrí predajcovi MOB Interier a trojkou sa stal výrobca Pharmagal-Bio.

V stredoslovenskom regióne sa najvyššie v rebríčku umiestnil výrobca strešných krytín a trapézových plechov Maslen z Banskobystrického okresu. Na druhé miesto sa prepracovala spoločnosť Victor Auto z Rimavskej Soboty. Tretí bol Destav z okresu Kysucké Nové Mesto.

Lídrom hodnotenia na východe je maloobchod s nábytkom z Košíc Mirek, nasleduje ho Swida Innovative, taktiež košická firma. Tretiu priečku po minuloročnom víťazstve získala spoločnosť Slovakia Trend Export - Import zo Sobraniec.

Rebríček hodnotí najrýchlejšie spoločensky zodpovedne rastúce slovenské firmy bez zahraničného kapitálu, so ziskovým hospodárením za minimálne dva predchádzajúce roky a s ročnými tržbami v rozmedzí 2 až 50 miliónov eur. V hodnotení sa odrážajú kritériá, ako rast tržieb a ziskovosť, ale aj etické štandardy riadenia a sociálne aspekty podnikania. "Tie, ktoré sme ocenili tento rok, majú šancu zásadne vyrásť a dosiahnuť veľké medzinárodné úspechy," uzavrel viceprezident EI Martin Chocholáček.