Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ochrana životného prostredia je dôležitá pre naše aj české domácnosti

Koše na triedenie odpadu (ilustračné foto) Foto: TASR

Väčšina opýtaných sa zhodla, že ochrana životného prostredia je pre nich dôležitejšia ako ďalší ekonomický rast.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Ochrana životného prostredia je dôležitá hodnota pre 87 % slovenských a 85 % českých domácností. Väčšina opýtaných sa zhodla, že ochrana životného prostredia je pre nich dôležitejšia ako ďalší ekonomický rast. Vypovedajú o tom údaje z Consumer Panel Service, ktorý pravidelne sleduje nákupy v 1500 domácnostiach.

Tri štvrtiny (76 %) domácností na Slovensku uviedli, že separujú domáci odpad. Česi sú na tom o niečo lepšie ako Slováci, keďže v Českej republike separuje odpad až 84 % domácností.

"Zistili sme, že približne tretina domácností tvrdí, že vedome nakupuje viac produkty, ktoré menej zaťažujú životné prostredie. Jedna štvrtina domácností v Čechách aj na Slovensku zámerne kupuje výrobky s menším počtom obalov, čím tiež šetria životné prostredie," priblížil riaditeľ Consumer Panel Services GfK Czech a Slovakia Ladislav Csengeri.

Na druhej strane, za šetrné obaly produktov je ochotná si priplatiť iba necelá tretina (29 %) slovenských domácností, v Českej republike je to dokonca iba jedna štvrtina (26 %) domácností. Zálohované obaly považujú za dobrý nápad dve tretiny spotrebiteľov na Slovensku a vyše polovica českých spotrebiteľov.

Environmentálne sa viac správajú jednotlivci alebo páry nad 40 rokov. Spája ich to, že sú ochotní viac zaplatiť za produkty, ktoré sú vyrobené v súlade s prírodou. Dokonca je pre nich ochrana životného prostredia dôležitejšia ako hospodársky rast krajiny.

Na Slovensku sú to zväčša ľudia žijúci vo väčších mestách a na západnom Slovensku, v Čechách skôr žijúci na dedinách a v malých mestách v stredných Čechách a strednej Morave. Ich podiel je však ešte stále nízky, tvoria necelú jednu pätinu domácností v obidvoch krajinách.

TASR informovala Katarína Lepiešová z GfK.