Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Ochrana značiek je na Slovensku dostatočná, súdy sú ale pomalé

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V prípadoch, keď sa s konkurenčným subjektom, ktorý porušuje ochrannú známku, nedá dohodnúť, pristupujú poškodené spoločnosti k právnym krokom a opatreniam.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Legislatíva na ochranu obchodných známok a duševného vlastníctva je na Slovensku dostatočná. Tvrdia to niektoré slovenské spoločnosti, hoci priznávajú, že situácia môže byť aj lepšia.

"Už dlhšie sa diskutuje o potrebe zmien," povedala pre TASR špecialistka pre styk s verejnosťou spoločnosti ESET Zuzana Hošalová.

Podľa PR manažérky firmy Kofola Hany Novákovej je ochrana harmonizovaná s normami Európskej únie (EÚ) a je dostatočná v rámci civilného aj trestného práva. Problém je však skôr v slovenskej justícii.

"Zrýchlenie súdnych konaní by úspešným značkám určite pomohlo eliminovať pokusy mnohých plagiátorov razantnejšie," konštatovala Nováková.

Spoločnosť Kofola je vlastníkom viacerých značiek ako Kofola, Vinea, Rajec, Jupík, Jupi Sirupy alebo Semtex. Podobne ako mnoho iných domácich a zahraničných značiek sa na trhu stávajú predmetom napodobovania. "Voči takýmto subjektom, produktom a aktivitám Kofola už dlhodobo a neustále aktívne chráni svoje značky a ich meno nielen ochrannými známkami, ale mnohokrát aj právnou cestou," uviedla Nováková.

V prípadoch, keď sa s konkurenčným subjektom, ktorý porušuje ochrannú známku, nedá dohodnúť, pristupujú poškodené spoločnosti k právnym krokom a opatreniam.

"Stretli sme sa napríklad s neoprávneným použitím našej značky v súvislosti s kauzou 60-eurových webov. V danej veci prebieha trestné stíhanie," informovala Hošalová z firmy ESET.

Firma Kofola tiež chráni vlastné značky napríklad cez komunikáciu svojich obchodníkov smerom k partnerom. Takisto aj viacerými marketingovými a komunikačnými kampaňami či imidžovými, osvetovými a produktovými kampaňami jednotlivých značiek.