Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ochranári a opozícia chcú zastaviť spaľovanie kvalitného dreva

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Petíciu za zrušenie dotácií na spaľovanie dreva Stop Biomasaker už podľa liberálov podpísalo viac ako 38.000 občanov

Bratislava 25. júna (TASR) - Ochranári a opoziční poslanci vyzývajú na zastavenie spaľovania kvalitného dreva. Apelujú preto pred pondelkovým hlasovaním na poslancov, aby podporili novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie.

Predložila ju do parlamentu dvadsiatka opozičných poslancov a navrhujú v nej, aby štát nedotoval všetko spaľovanie biomasy z dreva. Dotované má zostať iba spaľovanie dreva z energetických porastov a spaľovanie odpadu z drevospracujúceho priemyslu.

"Drobná zmena v zákone môže ochrániť naše lesy pred spálením v elektrárni," vyzvala poslankyňa SaS Anna Zemanová. Lesy majú podľa jej slov oveľa dôležitejšiu úlohu, ako skončiť v tzv. ekologickej výrobe elektriny.

Petíciu za zrušenie dotácií na spaľovanie dreva "Stop Biomasaker" už podľa liberálov podpísalo viac ako 38.000 občanov. "Musí skončiť možnosť, aby výrobcovia elektriny z biomasy spaľovali vo svojich zariadeniach zdravé drevo a štát im ešte za to aj platil," doplnila poslankyňa.

K výzve z petície sa pridal aj Slovenský ochranársky snem. "Pripájame sa k výzve z petície občanov a občianok SR na zastavenie škodlivých a neadresných dotácií na spaľovanie dreva a s tým súvisiacej devastácie prírody a krajiny," uviedli ochranári v pondelkovom stanovisku.

Vyzvali preto plénum Národnej rady (NR) SR, aby schválilo predložený návrh novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorou sa obmedzuje možnosť udeliť dotácie striktne iba na spaľovanie dreva z energetických porastov a na energetické zhodnotenie odpadu z drevospracujúceho priemyslu. O návrhu novely sa bude hlasovať v pondelok po 17.00 h.