Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Od 1. apríla sa znižujú poplatky pre operátorov za užívanie frekvencií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Nízke úhrady v málo osídlených oblastiach budú viac motivovať operátorov k pokrývaniu bielych miest," uviedol úrad.

Bratislava 20. marca (TASR) - Telekomunikačný úrad (TÚ) SR znižuje od 1. apríla poplatky pre mobilných operátorov za právo používať frekvencie. Ako dnes TÚ SR informoval, znížením úhrad sa podporuje budovanie rádiových prístupových sietí najmä v málo osídlených oblastiach. "Nízke úhrady v málo osídlených oblastiach budú viac motivovať operátorov k pokrývaniu bielych miest," uviedol úrad, ktorý už tieto poplatky raz znížil. Stalo sa tak k 1. januáru 2012.

Ku zníženiu poplatkov došlo najmä z dvoch dôvodov. Prvým je nový zákon o elektronických komunikáciách, ktorý implementoval nový európsky regulačný rámec. Ten umožňuje TÚ vyberať len také poplatky, ktoré neprekračujú výšku nevyhnutných nákladov úradu na reguláciu elektronických komunikácií.

Druhým dôvodom je okrem motivovania operátorov k investíciám aj skvalitňovanie služieb pre koncových zákazníkov. "Investície rozprúdia aj súťaž na trhu, z čoho budú profitovať koncoví užívatelia služieb," konštatoval TÚ.

Konateľ telekomunikačnej spoločnosti Radiolan Filip Križko potvrdil, že nižšie náklady umožnia lokálnym operátorom investovať do zlepšenia pokrytia sietí a skvalitnenia či zatraktívnenia služieb. "Lokálni operátori sa dlhodobo snažia presadiť v konkurencii cenovo nielen atraktívnou ponukou, ale aj poskytovaním služieb v málo osídlených lokalitách, kde sa to celoslovenským operátorom neoplatí," upozornil Križko.

Podľa TÚ SR museli ku podobnému znižovaniu poplatkov pristúpiť aj v ďalších krajinách Európskej únie (EÚ). Podľa novej európskej regulácie môžu byť opakované úhrady od telekomunikačných operátorov použité len na reguláciu elektronických komunikácií.

"Napríklad nemecký konvergovaný regulačný úrad Bundesnetzagentur musel znížiť celkové príjmy z roku 2010, ktoré boli 224 miliónov eur, na 80 miliónov eur v roku 2011," informoval úrad. Zároveň však dodal, že nemecký konvergovaný úrad tak už nie je finančne sebestačný a vzniknutý rozdiel musel financovať štát.