Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Od 1. februára budú musieť ľudia používať číslo účtu v tvare IBAN

Národná banka Slovenska Foto: TASR/František Iván

Medzinárodný formát čísla účtu IBAN vydaný bankami má vždy 24 pozícií.

Bratislava 31. januára (TASR) - Klientov pri platobných transakciiách čakajú od pondelka 1. februára zmeny. Pri platobných príkazoch budú musieť už povinne zadávať číslo účtu v medzinárodnom formáte IBAN (International Bank Account Number), a to v zmysle pravidiel SEPA (Jednotná oblasť platieb v eurách). V týchto dňoch totiž končí prechodné obdobie, počas ktorého bolo možné zadávať číslo účtu v starom formáte.

Slovensko do jednotnej oblasti platieb v eurách SEPA vstúpilo 1. februára 2014. Tým sa odstránili rozdiely medzi domácimi a zahraničnými bankovými transakciami. "Spotrebitelia, podniky a ďalšie subjekty môžu v SEPA priestore realizovať a prijímať platby v eurách, či už v rámci jednej krajiny alebo medzi jednotlivými krajinami, za rovnakých základných podmienok, práv a povinností bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú," vysvetlila hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Zuzana Murcko.

V súlade s európskou legislatívou bolo na Slovensku umožnené spotrebiteľom, ale nie právnickým osobám, aj po 1. februári 2014 zadávať číslo účtu v pôvodnom domácom formáte. Počas týchto dvoch rokov však zároveň mali ľudia možnosť zadávať platobné príkazy už aj v novom IBAN formáte. "Toto duálne obdobie sa končí 1. februára 2016 a po tomto dátume budú môcť používať tak spotrebitelia, ako aj podniky, respektíve verejné inštitúcie iba nový formát čísla účtu IBAN," upozornila hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Martina Solčányiová.

Medzinárodný formát čísla účtu IBAN vydaný bankami má vždy 24 pozícií. "Každé číslo účtu v tvare IBAN začína dvojmiestnym kódom krajiny (SK), nasledujú dve kontrolné číslice, ktoré slúžia k overeniu správnosti čísla účtu. Zvyšných 20 pozícií určuje kód banky (4 miesta), predčíslie účtu (6 miest) a číslo účtu (10 miest)," priblížila Solčányiová s tým, že v prípade nového tvaru účtu prichádza k rozšíreniu čísla účtu iba o štyri pozície v porovnaní s domácim číslom účtu.

Finančné domy o týchto zmenách klientov postupne informovali. "Banky sa usilujú tento prechod klientom čo najviac uľahčiť. Pripravili individuálne riešenia, o ktorých svojich klientov priebežne informujú. Odporúčame klientom, aby týmto informáciám vo svojom záujme venovali pozornosť," doplnila Murcko.

IBAN tak už niekoľko rokov uvádzajú všetky banky napríklad na výpisoch z účtov. V prípade problémov môžu klienti využiť aj kalkulačky zverejnené na webových stránkach finančných domov, kde si môžu prekonvertovať svoje staré číslo účtu do nového medzinárodného formátu. "Keďže IBAN bude od 1. februára 2016 súčasťou všetkých platobných príkazov, je dôležité, aby platitelia mali tento údaj vždy k dispozícii. Preto je nevyhnutné, aby aj príjemcovia platieb správne poskytli svoj IBAN platiteľom," konštatovala Solčányiová.

Zároveň upozornila, že čísla účtov pri už existujúcich trvalých príkazoch a inkasách zadaných pred februárom 2016 nie je potrebné meniť. "Poskytovatelia platobných služieb vykonali konverziu účtov na IBAN automaticky," dodala Solčányiová.