Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Peter Mihók bude predsedom Svetovej komorovej federácie

Peter Mihók Foto: TASR/Pavel Neubauer

Funkciu preberá od 1. januára 2013.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók od 1. januára 2013 preberá funkciu predsedu Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory. Je to jediná globálna štruktúra, ktorá združuje podnikateľské subjekty a obchodné komory vo svete. O jeho zvolení do tejto vrcholnej funkcie rozhodla ešte v septembri Generálna rada Svetovej komorovej federácie.

Svetová komorová federácia reprezentuje približne 1700 obchodných komôr na svete – národné komory, regionálne komory aj veľké transnacionálne komory, akými sú napríklad Eurochambres – Združenie európskych obchodných komôr či Združenie latinskoamerických komôr a podobne. Mandát Petra Mihóka na poste predsedu Svetovej komorovej federácie je trojročný a môže sa raz opakovať.



Predseda Svetovej komorovej federácie zodpovedá za riadenie celej tejto globálnej štruktúry, reprezentuje ju tak v rámci Medzinárodnej obchodnej komory, ako aj navonok na medzinárodných fórach, na medzinárodných konferenciách. Riadi činnosť svetových komorových kongresov a vedie rokovania s predstaviteľmi dôležitých nadnárodných zoskupení, bánk, firiem, obchodných komôr a priemyselných zväzov.

V súvislosti s nástupom do tejto významnej funkcie Mihók pre TASR povedal: "Od 1. januára 2013 preberám funkciu predsedu Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory v Paríži. Myslím si, že z hľadiska pozície Slovenska je to mimoriadne významná skutočnosť, pretože prvý raz v histórii Slovenska sa občan Slovenskej republiky dostáva na čelo významnej a veľmi vplyvnej globálnej štruktúry. Vnímam to trocha aj symbolicky, že vlastne 1. január, kedy Slovensko zavŕši 20 rokov svojej existencie, že sme sa dokázali ako krajina za 20 rokov z pozície, keď nám nikto neveril, presadiť do pozície, keď nám zverujú zodpovednosť."