Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Od 1. septembra bude zriadená Spoločná alokačná kancelária

Foto: TASR/František Iván

Valné zhromaždenia dvoch regionálnych kancelárií pre prideľovanie cezhraničných kapacít na prenos elektriny, CAO a CASC.

Bratislava 30. júna (TASR) - Valné zhromaždenia dvoch regionálnych kancelárií pre prideľovanie cezhraničných kapacít na prenos elektriny, CAO a CASC.EU, schválili 24. júna dohodu o zlúčení a vytvorení Spoločnej alokačnej kancelárie (Joint Allocation Office, JAO). Po dvoch rokoch prípravy bude nová alokačná platforma založená 1. septembra 2015 a spočiatku bude organizovať len aukcie na ročné práva na prenos elektriny pre rok 2016.

Ide o významný míľnik na uľahčenie vnútorného trhu s elektrickou energiou v Európskej únii, informoval vedúci odboru komunikácie Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s. (SEPS) Norbert Deák. JAO je spoločnosť poskytujúca služby, ktorú tvorí dvadsať prevádzkovateľov prenosových sústav zo sedemnástich krajín. Jej hlavnou úlohou je vykonávať ročné, mesačné a denné aukcie práv na prenos elektriny cez 27 hraníc v Európe a fungovať ako záloha pre európsky Market Coupling.

JAO je vytvorené zlúčením CAO Central Allocation Office GmbH so sídlom v Nemecku a CASC.EU S.A. v Luxembursku. Po zlúčení budú až do konca tohto roka obidve kancelárie fungovať paralelne na zabezpečenie neprerušovaného vykonávania mesačných a denných aukcií na všetkých dotknutých hraniciach. V prvom štvrťroku 2016 budú všetky úkony a činnosti v plnom rozsahu presunuté do Luxemburska.

JAO podľa Deáka výrazne zvyšuje účinnosť a transparentnosť trhu s elektrickou energiou v Európe tým, že bude jediným kontaktným bodom pre účastníkov trhu a vytvorí likvidnú a takmer celoeurópsku platformu na prideľovanie práv na prenos elektriny. "Používaním iba jedného technického rozhrania na riadenie väčšiny európskych hraníc JAO zjednoduší obchodovanie pre viac než 200 účastníkov trhu a znamená pre prevádzkovateľov prenosových sústav úspory niekoľkých miliónov eur v nadchádzajúcich rokoch," priblížil predseda Spoločného riadiaceho tímu projektu zlúčenia z českého ČEPS Zbyněk Boldiš.

Spoločná alokačná kancelária je otvorená pre vstup ďalších prevádzkovateľov prenosových sústav, ktorí sa buď stanú akcionármi JAO, alebo len budú využívať jej služby.