Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

POZOR: Týchto 10 zmien čaká fajčiarov podľa novej smernice EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mičovič

Cieľom týchto zmien je odradiť najmä mladých ľudí od toho, aby vôbec začali fajčiť. Priemerný vek kedy Európania začínajú fajčiť, je 17,6 rokov.

Brusel 20. mája (TASR) - Európska komisia (EK) pripomenula, že dnes, 20. mája, uplynie konečná lehota na prenos novej tabakovej smernice do národných legislatív členských štátov EÚ. Upozornenie sa netýka Slovenska, ktoré patrí medzi členské krajiny s už ukončenou transpozíciou tejto právnej normy.

Smernica EÚ o tabakových výrobkoch bola prijatá v apríli 2014 a uplatňovať sa má začať od dnešného dňa.

Komisia v tejto súvislosti pripomenula desať hlavných zmien, ktoré pocítia aj európski spotrebitelia.

1. Väčšie a povinné obrazové zdravotné výstrahy. Grafické varovania s fotografiami, textom a informáciami o odvykaní budú zaberať 65 percent prednej a zadnej strany cigaretových škatuliek a balení tabaku na šúľanie.

2. Zákaz cigariet a tabaku na šúľanie s charakteristickými arómami. Cigarety a tabak na šúľanie už viac nemôžu mať charakteristické arómy ako mentol, vanilka alebo cukrovinky, ktoré maskujú chuť a vôňu tabaku.

3. Nové označovanie obsahu dechtu, nikotínu a oxidu uhoľnatého (TNCO) na cigaretách a tabaku na šúľanie. Doterajšie označovanie sa nahradí informačným odkazom, ktorý bude informovať spotrebiteľov, že "tabakový dym obsahuje viac ako 70 látok, ktoré preukázateľne spôsobujú rakovinu".

4. Žiadne propagačné ani zavádzajúce obaly. Cigaretové škatuľky musia mať tvar kvádra, aby sa zabezpečila viditeľnosť zdravotných varovaní. Škatuľky s tenkými cigaretami a iné nepravidelné balenia už nebudú povolené a zakázané sú aj škatuľky obsahujúce menej ako 20 cigariet. Balenia s 10 cigaretami, príťažlivé pre mladé vekové skupiny, z trhu zmiznú. Povolené už nie sú ani propagačné a zavádzajúce charakteristiky alebo prvky na baleniach tabakových výrobkov. Zmienky o pozitívnych účinkoch na životný štýl, o chuti či aróme, špeciálne ponuky, tvrdenia, že určitý výrobok je menej škodlivý ako iný, alebo má zlepšenú biologickú odbúrateľnosť či iné environmentálne prínosy, už nebudú povolené.

5. Povinné elektronické uvádzanie zložiek. Výrobcovia a dovozcovia tabakových výrobkov sú povinní uvádzať zložky všetkých výrobkov, ktoré uvádzajú na trh EÚ.

6. Požiadavky na bezpečnosť a kvalitu elektronických cigariet. Smernica o tabakových výrobkoch elektronické cigarety nezakazuje, ale po prvýkrát zaviedla bezpečnostné a kvalitatívne požiadavky na elektronické cigarety obsahujúce nikotín.

7. Pravidlá pre balenie a označovanie elektronických cigariet. Zdravotné výstrahy na elektronických cigaretách budú povinné a spotrebiteľom poskytnú informácie, že elektronické cigarety obsahujú nikotín a nemali by ich používať nefajčiari. Ani na balení elektronických cigariet nie sú na povolené reklamné prvky.

8. Monitorovanie a informovanie o vývoji v oblasti elektronických cigariet. Smernica EÚ stanovujú požiadavky pre výrobcov a dovozcov, členské štáty a EK na monitorovanie tohto druhu cigariet.

9. Možnosť zakázať cezhraničný predaj na diaľku. Členské štáty EÚ môžu zakázať cezhraničný predaj tabakových výrobkov na diaľku, ktoré poskytujú spotrebiteľom vrátane veľmi mladých spotrebiteľov prístup k výrobkom, ktoré nie sú v súlade s touto smernicou.

10. Opatrenia na boj proti nezákonnému obchodu. K novým opatreniam na boj proti nezákonnému obchodu s tabakovými výrobkami patrí aj celoúnijný systém sledovania a zisťovania legálneho dodávateľského reťazca a bezpečnostná zložka tvorená viditeľnými a neviditeľnými prvkami (hologramami), ktoré by mali orgánom presadzovania práva, vnútroštátnymi orgánom a spotrebiteľom pomôcť, aby rozpoznali nezákonné výrobky.

Komisia pripomenula, že fajčenie si každoročne vyžiada približne 700.000 ľudských životov. Len dvojpercentné zníženie spotreby tabakových výrobkov by sa mohlo premietnuť do úspor na zdravotnej starostlivosti vo výške približne 506 miliónov eur.

Cieľom týchto zmien je odradiť najmä mladých ľudí od toho, aby vôbec začali fajčiť. Priemerný vek kedy Európania začínajú fajčiť, je 17,6 rokov.

Podľa prieskumov sú aj na Slovensku najviac ohrozenou skupinou mladí ľudia vo veku 15 až 18 rokov, v tejto kategórii si prvú cigaretu zapálilo 60 percent Slovákov.