Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Od januára čaká spoločnosti s ručením obmedzeným vyššia daň aj odvody

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podnikatelia by sa mali pripraviť aj na zvýšenie sadzby zdravotného poistenia z príjmov vo forme dividend zo súčasných 10 % na 14 %.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Majiteľov slovenských spoločností s ručením obmedzeným (s. r. o.) čakajú od nového roka viaceré zmeny. Najmä pre niektoré legislatívne zmeny budú vystavení vyššiemu finančnému tlaku. "Predovšetkým zmeny v zákonoch o dani z príjmov, zdravotnom a sociálnom poistení výrazne znížia ich očakávané príjmy," informovala poradenská spoločnosť v oblasti účtovníctva Accace.

Legislatívne úpravy budú mať od 1. januára 2013 vplyv na výrazné zníženie čistých príjmov spoločníkov s. r. o. z podnikania. Dôvodom je najmä zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb zo súčasných 19 % na 23 %. Túto zmenu zatiaľ schválil slovenský parlament, pričom novela čaká na podpísanie prezidentom SR.

Podnikatelia by sa mali pripraviť aj na zvýšenie sadzby zdravotného poistenia z príjmov vo forme dividend zo súčasných 10 % na 14 %. "Okrem toho negatívne vnímame aj zavedenie takzvaného 'osobitného' vymeriavacieho základu na príjmy z dividend na účely zdravotného poistenia v sume 120-násobku priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov, čo na rok 2013 predstavuje sumu 94.320 eur," uviedol šéf poradenstva spoločnosti Peter Pašek.

Ako dodal, rovnako negatívne možno vnímať aj zmeny vo výpočte odvodov v prípade dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Táto zmena bude znamenať zvýšenie ceny práce v porovnaní s rokom 2012.