Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Od roku 2018 má rezort práce spustiť nový zákon o sociálnom podnikaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nový zákon by mal určiť aj uplatňovanie takzvaného sociálneho aspektu pri verejnom obstarávaní. Čiže, aby napríklad obce a mestá mohli pozitívne diskriminovať sociálne podniky pri svojich tendroch.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Podnik, ktorý opravuje darovanú elektroniku alebo čistí a zašíva venované šatstvo a následne ho predáva. Zamestnáva pritom ľudí, ktorí boli roky bez práce a s pomocou tútorov ich školí a tým, čo sú bez domova, zabezpečuje aj bývanie. Všetky náklady na túto činnosť financuje zo zisku, ktorý dosahuje. To je príklad sociálneho podniku, ktorý je zameraný na pomoc dlhodobo nezamestnaným.

Presne takúto formu sociálneho podnikania by chcelo na Slovensku aktuálne rozvíjať a podporovať ministerstvo práce. V súčasnosti rezort pripravuje nový zákon, ktorý má presnejšie zadefinovať a upraviť sociálne podnikanie. Podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša vznikla pracovná skupina, ktorá už mesiac pracuje na jeho príprave.

Zákon by mal byť hotový na jeseň budúceho roka a platiť by mal od januára 2018. "To je náš cieľ, aby od 1. januára 2018 už bola nová legislatíva," konštatoval dnes Ondruš počas medzinárodnej konferencie "Sociálna ekonomika ako kľúčový hráč v poskytovaní efektívnych odpovedí na súčasné spoločenské zmeny v EÚ a vo svete" v Bratislave.

Nový zákon by mal presnejšie určiť aj uplatňovanie takzvaného sociálneho aspektu pri verejnom obstarávaní. Čiže, aby napríklad obce a mestá mohli pozitívne diskriminovať sociálne podniky pri svojich tendroch. Podľa Ondruša sa pravdepodobne v tejto súvislosti vytvorí aj akýsi register sociálnych podnikov. Ten podnik, ktorý v ňom bude zapísaný, bude môcť využívať sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní.

Na Slovensku sú v súčasnosti podľa Ondruša sociálne podniky predovšetkým vo forme chránených dielní, ktoré umožňujú pracovné uplatnenie pre zdravotne znevýhodnených ľudí. V Európe sú zase podľa jeho slov najrozšírenejšími typmi sociálnych podnikov družstvá. Sociálny podnik je totiž charakteristický tým, že z celého svojho zisku financuje nejaký sociálny cieľ a zároveň v ňom funguje ekonomická demokracia. To znamená, že zamestnanci sa podieľajú na riadení podniku. Preto môže ísť podľa Ondruša napríklad aj o poľnohospodárske družstvo, ktoré zo svojho zisku financuje činnosť materskej školy alebo jaslí.

Na financovanie sociálnych podnikov už rezort práce vyčlenil aj financie. "Budeme kombinovať návratnú a nenávratnú finančnú pomoc," avizoval štátny tajomník. Z eurofondov z operačného programu Ľudské zdroje je na návratnú finančnú pomoc určených 72 miliónov eur, približne 50 miliónov eur má byť vo forme nenávratnej pomoci. Tieto financie sú určené do roku 2020 a ministerstvo chce spustiť tieto programy v prvom štvrťroku budúceho roka.