Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Bude štrajk? Odborári Kie nie sú spokojní s kolektívnym vyjednávaním

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Ak sa mu nepodarí situáciu vyriešiť, zástupcovia zamestnancov sú pripravení pristúpiť k nátlakovým akciám a nevylučujú ani ostrý štrajk.

Teplička nad Váhom 16. februára (TASR) – Kolektívne vyjednávanie v spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom o mzdovom dodatku k platnej podnikovej kolektívnej zmluve, ktorej účinnosť trvá do 31. marca 2019, skončí po piatich kolách pred sprostredkovateľom. Ak sa mu nepodarí situáciu vyriešiť, zástupcovia zamestnancov sú pripravení pristúpiť k nátlakovým akciám a nevylučujú ani ostrý štrajk. TASR o tom informoval predseda Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO KIA Žilina Miroslav Chládek.

Zástupcovia zamestnancov podľa neho žiadajú od zamestnávateľa nárast tarifných miezd v robotníckych profesiách o 10 % a v administratívnych profesiách o 7 %, čo je v nominálnom vyjadrení približne rovnaká čiastka a chcú presadiť aj navýšenie príplatku za prácu v noci o 0,26 eura/hodinu. "Zamestnávateľ síce po dvoch mesiacoch od začatia vyjednávania súhlasil so zvýšením príplatku za prácu v noci o 0,26 eura/hodinu, navýšenie tarifných miezd zamestnancov však navrhuje zvýšiť len o 3,5 %, respektíve 34 eur, čo zástupcovia zamestnancov nemôžu akceptovať," uviedol Chládek.

Hovorca automobilky Jozef Bačé pre TASR uviedol, že počas aktuálneho kolektívneho vyjednávania prejavila spoločnosť Kia Motors Slovakia opakovane ústretový prístup a počas doterajších piatich kôl viedla rokovania o dodatku ku kolektívnej zmluve konštruktívne. "Aktuálna ponuka spoločnosti už v tejto fáze vyjednávania prevyšuje výsledok, ktorý bol dosiahnutý počas kolektívneho vyjednávania minulý rok. Na základe poslednej ponuky by si výrobný zamestnanec polepšil v priemere o 58 eur mesačne. Spoločnosť Kia Motors Slovakia je aj naďalej otvorená ďalším rokovaniam," zdôraznil Bačé s tým, že priemerná mzda výrobného operátora v závode Kia predstavovala v uplynulom roku vrátane všetkých príplatkov a bonusov 1354 eur.