Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Odborári budú žiadať zvýšenie platov o sedem percent

Pavel Ondek Foto: TASR/Michal Svítok

Pre TASR to potvrdil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek.

Bratislava 29. mája (TASR) – Školskí odborári budú pre budúci rok žiadať zvýšenie platov zamestnancov v školstve o sedem percent. Pre TASR to potvrdil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek.

"Áno, budeme žiadať sedem percent. Tento návrh je v rámci celej štátnej a verejnej správy, ktorý vyšiel v rámci kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v návrhu pre rok 2016," priblížil Ondek. Ten predpokladá, že rokovania s ministerstvom o konkrétnych návrhoch sa začnú už v júni.

Školskí odborári tvrdia, že by bolo dobré minimálne udržať trend z posledných rokov, kedy sa platy u pedagógov zvyšovali o päť percent. Podľa Ondeka by sa však zvyšovanie platov malo rozšíriť na všetkých zamestnancov v školstve. "To znamená aj na nepedagogických a pedagogických a tak isto aj na vysoké školy," dodal predseda OZPŠaV.

Učitelia dlhodobo poukazujú na nízke platy v školstve. Ani opakované zvyšovanie platov podľa Slovenskej komory učiteľov (SKU) nevyriešilo nízku atraktivitu učiteľského povolania. Problémom sú podľa školských odborárov aj platy nepedagogických zamestnancov, ktoré sa pohybujú na hranici chudoby.