Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Odborári hlásia: Štátni a verejní zamestnanci si zaslúžia vyššie platy

Na snímke zľava viceprezident KOZ Vladimír Mojš, prezident KOZ Miroslav Gazdík a viceprezident KOZ Jaroslav Kordek počas tlačovej konferencie 27. februára 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Bauman

Ako Gazdík dodal, uvedomuje si, že nájsť peniaze pre zvýšenie platov nebude pre rezort financií jednoduché. Prostriedky by sa však dali nájsť, ak by sa štát dokázal vyhýbať neúspešným projektom.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Zamestnanci štátnej a verejnej správy dnes v rámci protestného zhromaždenia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR žiadali zvýšenie svojich platov v budúcom roku. Protestná akcia sa uskutočnila pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v Bratislave.

"Toto stretnutie protestného charakteru je za účelom podpory vyjednávačov, ktorí za odbory vyjednávajú so štátom kolektívnu zmluvu pre budúci rok," povedal pre TASR prezident KOZ Miroslav Gazdík. Odborári žiadajú zvýšenie miezd štátnych a verejných zamestnancov na budúci rok o 10 %. Svoju požiadavku podopreli tvrdením, že počas posledných troch rokov sa v tejto sfére zvyšovali platy len raz, a to o 1 % v roku 2010. V minulom ani v tomto roku ku valorizácii nedošlo. "Právom títo zamestnanci v školstve, zdravotníctve, sociálnych službách, ale aj vo verejnej a štátnej správe očakávajú, že kolektívna zmluva dozná určitého posunu a zvýšenia miezd pre budúci rok," vyhlásil šéf odborárov.

Ako Gazdík dodal, uvedomuje si, že nájsť peniaze pre zvýšenie platov nebude pre rezort financií jednoduchou úlohou. Finančné prostriedky by sa však podľa odborárov dali nájsť, ak by sa štát dokázal vyhýbať neúspešným projektom, akým bolo napríklad zavádzanie nového informačného systému na Finančnej správe. "Takisto treba odstrániť korupciu na všetkých stupňoch," upozornil Gazdík.