Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Odborári nie sú spokojní s rozpočtom justície, nevylučujú protesty

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská počas tlačovej konferencie 23. augusta 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo financií naplánovalo pre súdnictvo na rok 2017 nárast osobných výdavkov o 15,5 milióna eur (12,5 percenta). Ministerka Žitňanská vysvetlila, že platy pôjdu hore.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Odborový zväz justície (OZJ) nie je spokojný s tým, čo prináša zamestnancom súdov návrh štátneho rozpočtu na rok 2017. Nie je vylúčené, že pristúpia k protestným akciám. Pre TASR to uviedla predsedníčka OZJ Ingrid Vrkočová.

Ministerstvo financií naplánovalo pre súdnictvo na rok 2017 nárast osobných výdavkov o 15,5 milióna eur (12,5 percenta). Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vysvetlila, že platy pôjdu hore, pričom zamestnanci súdov môžu rátať so zvýšením, ktoré sa dohodne pre celú štátnu správu.

Zamestnanci vo výkone justície majú podľa Žitňanskej dostávať aj na budúci rok k platu 30 eur mesačne, tak ako tento rok. „To reálne navýšenie tam bude,“ sľúbila v stredu (5.10.) po schválení rozpočtu na vláde.

„Nie sme spokojní, lebo sa nám to nepremieta do tarifných platov, je to iba vo forme odmeny a je to iba pre zamestnancov vo výkone justície,“ reagovala Vrkočová na návrh rozpočtu, ktorý má zachovať 30-eurový príplatok k platu zamestnancov vo výkone justície. Upozornila na to, že aj ostatní zamestnanci pracujúci v správe súdov majú nízke platy a príplatok nedostávajú.

„Očakávame, že v roku 2018 už naozaj príde k reálnemu upraveniu miezd, a teda ku zvýšeniu tak, aby sme mohli byť spokojní,“ doplnila šéfka OZJ. Ministerstvo chystá nový zákon o justičnej službe, ktorý má zamestnancom súdov zabezpečiť osobitné odmeňovanie oproti ostatným zamestnancom v štátnej správe. Žitňanská uviedla, že ho pripravia v nadväznosti na analýzu súdov, ktorá by sa mala zrealizovať budúci rok.

Odborári sa minulý týždeň stretli s ministerkou spravodlivosti, ešte pred tým zverejnili otvorený list s ich požiadavkami. Štrajkový výbor pripravuje protestné akcie na podporu ich požiadaviek. Či sa protesty uskutočnia, záleží podľa Vrkočovej na štrajkovom výbore a zamestnancoch.

„Pani ministerka prisľúbila koncoročné odmeny pre všetkých zamestnancov a vyjadrila sa, že by mali byť v slušnej výške. Tak uvidíme, ako na to zareagujú zamestnanci, pokiaľ budú nespokojní, tak rozhodne tie protestné akcie uskutočníme,“ uviedla predsedníčka OZJ.

Žitňanská kritizovala odborárov za to, že ju oslovili až po zverejnení otvoreného listu. „Ale sme si to vydiskutovali, mali sme dobré rokovanie minulý týždeň a odborový zväz má informácie, ako sa bude pozícia justičných zamestnancov vyvíjať v priebehu budúceho roka,“ uviedla ministerka na margo minulotýždňového rokovania s predstaviteľmi OZJ.