Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Odborári odovzdali premiérovi petíciu za záchranu oceliarstva

Odborári OZ KOVO odovzdali premiérovi Petrovi Pellegrinimu na výjazdovom rokovaní vlády v Čani 18. septembra 2019 Petíciu za podporu európskeho oceliarskeho priemyslu a vytvorenie férového prostredia na podnikanie v Európe. Foto: TASR Roman Hanc

Petícia je zameraná na férové podnikanie v Európe v hutníckom odvetví, s dôrazom na sociálne vplyvy na zamestnancov a ich rodiny.

Čaňa 18. septembra (TASR) - Petíciu zamestnancov košickej hutníckej spoločnosti U. S. Steel za pomoc pri záchrane oceliarskeho priemyslu na Slovensku i v Európe odovzdali v stredu odborári premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Stalo sa tak počas stredajšieho výjazdového rokovania v obci Čaňa v okrese Košice-okolie.

Petíciu spustili v košickom U. S. Steel 22. júla. "Trvala sedem týždňov, podpísalo ju 8834 zamestnancov aj s dcérskymi spoločnosťami," uviedol pre novinárov predseda Rady odborov OZ KOVO v hutníckom podniku Juraj Varga. Petíciu podľa neho podporilo podpismi aj vyše 200 zamestnancov Oravských ferozliatinárskych závodov a uznesením aj odborári vo fabrike v Krompachoch, Železiarňach Podbrezová a hlinikárni v Žiari nad Hronom.



Petícia je zameraná na férové podnikanie v Európe v hutníckom odvetví, s dôrazom na sociálne vplyvy na zamestnancov a ich rodiny. Nasledovala po tom, ako vedenie U. S. Steel Košice oznámilo, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach o 2500. "My sme tú petíciu spísali preto, aby sme chránili pracovné miesta a aby sa to nestalo," povedal Varga.

K znižovaniu stavov zamestnancov pristúpila firma vzhľadom na zlú situáciu na trhu s oceľou, pričom poukázala na dôsledky vysokého importu ocele z krajín, ktoré nemusia dodržiavať pravidlá platné v Európe a nie sú súčasťou európskeho systému obchodovania s emisiami.

Signatári petície okrem iného premiéra žiadajú o osobnú angažovanosť pri hľadaní a presadzovaní konkrétnych riešení, ktoré pomôžu zachrániť oceliarsky priemysel. "Ak predstavitelia Európskej únie (EÚ) nepodniknú urýchlené kroky na vytvorenie férového prostredia na podnikanie v Európe s rovnakými podmienkami pre všetkých a vláda Slovenskej republiky nepomôže pri zvyšovaní konkurencieschopnosti na Slovensku, najmä v oblasti ceny energií, tak, aby oceliarsky priemysel dokázal prekonať výzvy a prekážky, ktorého ho devastujú, naša budúcnosť bude spočítaná," uvádza sa v petícii.

"Zodpovednosť za ten stav, ktorý je dnes vo fabrike, má manažment, nie vláda," zdôraznil predseda OZ KOVO Emil Machyna s tým, že odborári len hľadajú možnosti, ako pomôcť riešiť danú situáciu.

Podľa platnej kolektívnej zmluvy v U. S. Steel Košice nemôže dôjsť k hromadnému prepúšťaniu. Varga informoval, že na základe dohodnutého motivačného balíka z júla odišlo z oceliarní viac ako 200 pracovníkov v dôchodkovom veku. Podľa ďalšieho motivačného programu z augusta, ktorý ponúkal zamestnancom na dobrovoľný odchod ako bonus, v závislosti od odpracovaných rokov, až 12-násobok ich platu, odišlo z podniku dosiaľ zhruba 700 ľudí. "Viac ako 820 zamestnancov bolo žiadateľov, drvivá väčšina odišla k 2. septembru, ďalších približne 70 bude odchádzať v priebehu ďalších mesiacov," priblížil.