Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Trnavskí odborári v automobilke PSA Groupe sa rozštiepili

Na snímke zľava podpredseda OZ Pracujúca chudoba Ján Košč, predseda OZ Pracujúca chudoba Milan Kuruc, člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica a člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka. Foto: TASR – František Iván

Nespokojnosť sa odvíjala podľa MO najmä od dlhodobo slabej aktivity a akcieschopnosti ZO.

Trnava 20. marca (TASR) - Nespokojnosť časti zamestnancov trnavského závodu PSA Groupe Slovakia s činnosťou základnej organizácie (ZO) Odborového zväzu (OZ) Kovo v podniku vyústila do založenia novej odborovej organizácie – Moderné odbory (MO) PSA Trnava.

Nespokojnosť sa odvíjala podľa MO najmä od dlhodobo slabej aktivity a akcieschopnosti ZO. "Základná organizácia OZ Kovo nedokázala čeliť a zamedziť výrazne sa zhoršujúcim podmienkam práce zamestnancov. Dôvodom pre založenie novej odborovej organizácie bolo takisto nedostatočné tlmočenie rastúcej nespokojnosti zamestnancov smerom k vedeniu podniku," uviedol predseda prípravného výboru MO Tomáš Kútik. Kolektívnu zmluvu, ako dodal, v podniku nahradila dočasná rámcová dohoda na dva roky s podstatne slabšou záväznosťou a horšími podmienkami pre pracovníkov podniku, ako by zabezpečovala kolektívna zmluva. "Časť zamestnancov preto dospela k záveru, že ZO neplní dostatočne svoju základnú funkciu dôsledne presadzovať zlepšovanie pracovných a platových podmienok zamestnancov," konštatoval predseda prípravného výboru MO.

Pri zakladaní novej odborovej organizácie popri ZO požiadali nespokojní zamestnanci trnavskej automobilky o podporu a poradenstvo odborovú organizáciu MO Volkswagen, ktorá vznikla tiež odčlenením od OZ Kovo a je dnes najväčšou odborovou organizáciou na Slovensku. Zakladajúci členovia MO PSA Trnava sú presvedčení, že nová odborová organizácia bude výrazne aktívnejšie a efektívnejšie presadzovať požiadavky a potreby zamestnancov. Prednostným cieľom je dosiahnutie adekvátneho finančného ohodnotenia.

Podpredseda ZO OZ Kovo v automobilke František Gajdoš pre TASR v reakcii na vznik MO uviedol, že založenie ďalšej odborovej organizácie v závode nie je dobrá správa pre zamestnancov. Ak vládla u časti ľudí nespokojnosť, členovia MO mali podľa neho vlani možnosť kandidovať vo voľbách do orgánov ZO, a tak presadzovať svoje postupy v odborovej práci. "Považujeme to za úder pod pás, veľa energie sa minie na súperenie. Mrzí nás najmä, že podnet na vznik MO v závode prišiel zvonku, nie z vnútra," konštatoval Gajdoš. Doplnil, že ich ZO vidí za založením nových odborov v Trnave osobné ambície predsedu MO vo Volkswagene, ktorý takýmito krokmi podľa Gajdoša smeruje k založeniu nového odborového zväzu a že podobný scenár ako v PSA, má čakať aj ďalšie väčšie podniky, ktorých odborári sú v OZ Kovo. Početnosti členskej základne sa vznik MO podľa Gajdoša zatiaľ nedotkol.