Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Odborári navrhli rozšírenie kolektívnych zmlúv na ďalšie podniky

Na snímke predseda OZ KOVO Emil Machyna. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Komisia, ktorú zvolá ministerstvo práce, posúdi zákonnosť zmlúv a minister sa rozhodne, či kolektívnu zmluvu rozšíri.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Odborový zväz (OZ) KOVO podal návrh na rozšírenie záväznosti Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) uzavretej medzi OZ KOVO, Nezávislými kresťanskými odbormi Slovenska a Zväzom hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie (ZHŤPG) SR na ďalších zamestnávateľov v odvetví. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR oznámenie zverejnilo na svojej webovej stránke 4. apríla.

"Minimálne mzdové nároky podľa uzavretej zmluvy stúpnu o 2,5 %, vzťahujú sa na 37,5-hodinový pracovný čas, v prípade, že má niekto 40-hodinový pracovný čas, mzdy stúpnu o 8 %. Chceme tak vytvoriť tlak na zamestnávateľov, aby skracovali pracovný čas zo 40 na 37,5 hodiny," priblížil zmluvu predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Komisia, ktorú zvolá ministerstvo práce, posúdi zákonnosť zmlúv a minister sa rozhodne, či kolektívnu zmluvu rozšíri. "Voľakedy bol povinný rozšíriť záväznosť KVZS, dnes je na jeho zvážení, či tak urobí. Ekonomika dosahuje pozitívne výsledky, v HDP sme na úrovni Slovinska, preto nepredpokladám, že by minister rozšírenie zmluvy nepodpísal," uviedol Machyna.

ZHŤPG dojednal KZVS na základe podkladov o ekonomickej situácii podnikov, ktoré sú jeho členmi. "Zmluva sa vzťahuje na približne 14.000 zamestnancov. O možných dopadoch na nečlenské organizácie, na ktoré sa bude vzťahovať prípadné rozšírenie KZVS, vedomosti nemáme. ZHŤPG návrh na rozšírenie platnosti KZVS nepodal," informoval generálny sekretár zväzu Ervín Kubran.

"Podľa zmluvy má od 1. apríla tohto roku zamestnanec zaradený do prvej tarifnej triedy nárok na minimálnu mesačnú hrubú mzdu 370 eur, doteraz mal nárok na 361 eur a zamestnanec zaradený do najlepšie odmeňovanej 12. tarifnej triedy nárok na hrubú mesačnú mzdu minimálne 739 eur, doteraz mal nárok na 722 eur," informoval Kubran. Zmluva platí do 31. marca 2015.