Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Odborníci diskutovali o kvalite a zastúpení slovenských potravín

Potraviny Foto: TASR/František Iván

Slovensko je jediná krajina v rámci Európskej únie, ktorá má definované, čo sa považuje za národnú (slovenskú) potravinu.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Slovensko je jediná krajina v rámci Európskej únie, ktorá má definované, čo sa považuje za národnú (slovenskú) potravinu. Uviedol to dnes v Bratislave na diskusnom fóre Hospodárskych novín - HNClub v Bratislave minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Podujatie bolo obsahovo zamerané na pôvod a kvalitu slovenských potravín, ako aj ich zastúpenie na pultoch predajní a obchodných reťazcov. Na fóre diskutovali predstavitelia prvovýroby, spracovateľského priemyslu, obchodného reťazca a kontroly.

"Pokiaľ hovoríme o slovenskej potravine, cieľom je, aby sme za slovenskú potravinu pokladali to, čo obsahuje najmenej 75 % vstupov zo Slovenska a výrobný proces prebiehajúci na Slovensku," povedal minister. Podľa jeho slov jednou z priorít rezortu je v spolupráci s prvovýrobou, spracovateľmi a ďalšími účastníkmi potravinového reťazca zabezpečiť dostatok kvalitných potravín v čo najväčšom možnom zastúpení slovenských výrobkov na pultoch predajní. S týmto zámerom rezort vypracoval strategické plány rozvoja agropotravinárskeho komplexu, ktoré okrem iného kladú za cieľ dosiahnuť 80-% sebestačnosť v takých komoditách, ktoré sú typické pre klimaticko-pôdne podmienky regiónu.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš konštatoval, že Slovensko má jeden z najlepších kontrolných mechanizmov zameraných na kvalitu a bezchybnosť potravín. Ako uviedol, na Slovensku, na rozdiel od iných štátov EÚ, nemal pôvod ani jeden škandál súvisiaci s potravinami.

Generálny riaditeľ obchodného reťazca BILLA Slovensko Dariusz Bator konštatoval, že hoci rastie podiel slovenských výrobkov na pultoch predajní, mnohí spotrebitelia pozerajú skôr na cenu ako na pôvod a kvalitu výrobku.

Podpredseda pre potravinárstvo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Dušan Janíček ocenil skutočnosť, že už existujú koncepčné rozvojové materiály, čo značne uľahčuje aktivity tak poľnohospodárov, ako aj spracovateľského priemyslu. Výhrady však tlmočil k vykazovaniu zastúpenia slovenských výrobkov na pultoch predajní, ktoré sa značne odlišuje od údajov rezortu. Minister Jahnátek oponoval, že je to vec metodiky, pričom je presvedčený, že tá, ktorú používa rezort, je dostatočne presná a vypovedajúca.

Konateľ Novofructu Pavol Uhrín uviedol, že slovenskí výrobcovia to nemajú ľahké s presadzovaním sa v obchodných reťazcoch. Podľa nich sú drahí, avšak, ako zdôraznil, konkrétne jeho firma nemieni z kvality upustiť.