Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Odborový zväz UAW vyzval na rozšírenie štrajkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Minulotýždňový štrajk sa začal v závode GM v Missouri, závode skupiny Stellantis a továrni spoločnosti Ford v Michigane.

Detroit 22. septembra (TASR) - V spore o nové kolektívne zmluvy v americkom automobilovom priemysle odborový zväz UAW zvyšuje tlak na spoločnosti General Motors (GM) a Stellantis. Týždeň po začatí štrajkov v prvých závodoch vyzvali odbory na zastavenie práce aj zamestnancov v 38 distribučných centrách pre komponenty. Tretí americký automobilový gigant Ford zostáva zatiaľ od eskalácie ušetrený vďaka dosiahnutému pokroku v rokovaniach, uviedol šéf UAW Shawn Fain. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Odborový zväz UAW má približne 150.000 členov. Minulý týždeň pred začiatkom štrajkov vyzval veľkú trojku amerického priemyslu na zvýšenie miezd postupne o 36 % v horizonte štyroch rokov. Pôvodne požadoval 40 %, pretože v tomto rozsahu narástli príjmy vrcholového manažmentu veľkých automobiliek. Zamestnávatelia ponúkli zvýšenie do 20 % v období štyri a pol roka.

Minulotýždňový štrajk sa začal v závode GM v Missouri, závode skupiny Stellantis, do ktorej patrí aj americká automobilka Chrysler, a továrni spoločnosti Ford v Michigane. Odbory sa následne zdržali eskalácie pracovného sporu.