Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Odbory a vedenie Alitalie sa nedohodli, odborári potvrdili štrajk

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spoločnosť zaznamenala za svoju 70-ročnú históriu celoročný zisk iba niekoľkokrát. Aj v súčasnosti je v strate a novým plánom reštrukturalizácie chce od akcionárov získať potrebné financie.


Rím 20. marca (TASR) - Odbory v talianskej leteckej spoločnosti Alitalia dnes potvrdili, že 5. apríla sa uskutoční 24-hodinový štrajk ako reakcia na reštrukturalizačný plán spoločnosti, v rámci ktorého by malo aerolínie opustiť viac než 2000 zamestnancov a ďalším by sa mali výrazne znížiť mzdy. Odborári to uviedli po skončení dnešného stretnutia s vedením Alitalie, na ktorom sa nepodarilo dospieť k dohode.

Spoločnosť zaznamenala za svoju 70-ročnú históriu celoročný zisk iba niekoľkokrát. Aj v súčasnosti je v strate a novým plánom reštrukturalizácie chce od akcionárov získať potrebné financie, aby nemusela stiahnuť lietadlá z oblohy. Plán, v rámci ktorého chce do troch rokov znížiť prevádzkové náklady zhruba o 1 miliardu eur a vrátiť sa k zisku, predložila koncom minulého týždňa ministerstvu dopravy. Na získanie financií od akcionárov však potrebuje aj súhlas odborov, ktorým sa plán nepáči.

Počet pracovných miest by sa mal znížiť o 2037. Pri 12.500 zamestnancoch Alitalie to znamená redukciu pracovnej sily zhruba o 16 %. Plán zároveň predpokladá zníženie miezd členom palubného personálu o 32 % a v prípade pilotov o 22 až 28 %.

"S takýmto biznis plánom nesúhlasíme. Štrajk bude," povedal šéf odborovej organizácie Filt-CGIL Nino Cortorillo po skončení schôdzky. Podľa aerolínií je síce plánované rušenie pracovných miest "bolestivé, no nevyhnutné".