Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Odbory: BOZP sú kľúčové pre zdravie pracovníkov i bezpečnú prácu

Na snímke prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. Foto: TASR - Martin Baumann

KOZ SR tiež upozornila, že vzhľadom na starnutie obyvateľstva, a teda aj pracovnej sily, je treba na Slovensku vytvárať bezpečné a zdravé pracovné podmienky s ohľadom na rôzne vekové skupiny.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci (BOZP) v digitálnej dobe sú kľúčové nielen pre zachovanie zdravia a pohody zamestnancov, ale aj pre zaistenie efektívneho a bezpečného pracovného prostredia. V stredu na to upozornila Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) s tým, že bezpečná a zdravá práca v digitálnom veku je jednou z výziev, pred ktorou odbory na Slovensku stoja.

KOZ SR v súvislosti s Európskym týždňom bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (23.10.-27.10.) zdôraznila, že digitálne technológie prinášajú zamestnancom stále viac možností, no zároveň ich stavajú pred väčšie výzvy a riziká. V najbližších 20 rokoch by podľa odborov mohli technológie nahradiť od 65 % do 81 % pracovných procesov vo vybraných sektoroch priemyslu. Odhadujú, že v dôsledku toho by mohla zaniknúť tretina pracovných miest a vzniknúť osmina nových.

Hoci využívanie digitálnej technológie rastie, o možnom vplyve týchto technológií na BOZP sa diskutuje len na každom štvrtom pracovisku v Európskej únii, upozorňuje KOZ SR. Chrániť pritom treba podľa odborov nielen fyzické, ale aj duševné zdravie a zamerať sa treba aj na kybernetickú bezpečnosť.

Odbory pripomínajú, že dôležité sú aj právne predpisy, ktoré sa vzťahujú na digitálnu prácu. Ako KOZ SR dodala, kým v mnohých krajinách EÚ takéto predpisy už majú, Slovensko na aktualizáciu v tejto oblasti ešte len čaká. "V digitálnej dobe je však potrebné o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci hovoriť ešte dôraznejšie a v nových súvislostiach, vrátane nových príležitostí na zlepšenie BOZP. Musíme si ale v prvom rade uvedomiť, že byť v (ne)milosti algoritmu je v budúcom svete práce neprijateľné. Našou úlohou je zaistiť, aby kontrolu mal vždy človek," uviedla prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

KOZ SR tiež upozornila, že vzhľadom na starnutie obyvateľstva, a teda aj pracovnej sily, je treba na Slovensku vytvárať bezpečné a zdravé pracovné podmienky s ohľadom na rôzne vekové skupiny, ich schopnosti či zdravotný stav starších zamestnancov.

"Bude potrebné vytvoriť aj kompenzačné opatrenia, ktoré budú minimalizovať negatívne dopady demografického starnutia. Patrí sem aj príprava trhu práce a zamestnávateľov na skutočnosť, že pracovnej sily bude menej, bude v inej vekovej štruktúre a bude nahrádzaná digitálnymi technológiami," doplnila Uhlerová. KOZ SR podľa nej dlhodobo poukazuje na potrebu vytvorenia fondu na financovanie opatrení pri predchádzaní pracovným úrazom a chorobám z povolania a na prispôsobenie pracovného prostredia a výkonu aj staršej pracovnej sile.