Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Odbory obviňujú McDonald's z daňového úniku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dve vplyvné odborové organizácie obvinili sieť rýchleho občerstvenia McDonald's z toho, že v rokoch 2009 až 2013 pomocou luxemburskej dcéry ušetrila na daniach miliardu eur.

Londýn 26. februára (TASR) - Dve vplyvné odborové organizácie obvinili sieť rýchleho občerstvenia McDonald's z toho, že v rokoch 2009 až 2013 pomocou luxemburskej dcéry ušetrila na daniach miliardu eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odborové organizácie European Federation of Public Service Unions a The Service Employees International Union, ktoré zastupujú milióny zamestnancov v USA a Európe, vyzvali Európsku komisiu (EK), aby doterajšie vyšetrovanie dohôd nadnárodných koncernov s Luxemburskom rozšírila aj na McDonald's.

Podľa ich informácií McDonald's ušetril na daniach tým, že reštaurácie platili luxemburskému zastúpeniu licenčné platby vo výške 5 % z obratu. Tieto platby sú odpočítateľnou daňovou položkou. Luxemburská dcéra podľa oficiálnych dokumentov v roku 2013 získala z reštaurácií v celej Európe jednu miliardu eur. Zo zisku vyčísleného na 288 miliónov USD (254,38 milióna eur) potom zaplatila daň 1,4 %.

Agentúra Reuters pritom už v roku 2012 zistila, že siete rýchleho občerstvenia Burger King, Subway a McDonald's znižovali svoju daňovú povinnosť posielaním licenčných poplatkov do pobočiek v krajinách s nízkymi daňami.

(1 EUR = 1,1317 USD)