Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Odchod Británie z EÚ by silno poškodil nemecký export

David Cameron a Angela Merkelová Foto: TASR/AP Photo

Ak sa uskutoční Brexit, medzi Britániou a ostatnými členmi EÚ dôjde k zavedeniu ciel a iných obchodných prekážok.

Berlín 13. februára (TASR) – Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ, Brexit, by malo podľa konateľa Britskej obchodnej komory v Nemecku Andreasa Meyer-Schwickeratha devastačný účinok predovšetkým na nemecký automobilový priemysel. Pre DPA expert povedal, že Brexit by ho zasiahol vo všetkých citlivých uzloch. Ale utrpel by aj nemecký finančný sektor a vývoz bielej techniky. Konateľ poukázal na to, že Nemecko celý svoj export realizuje cez Londýn.

Meyer-Schwikerath dodal: „Keď Británia vystúpi z EÚ, treba očakávať dominový efekt“. Mal na zreteli politický vývoj v Poľsku a Maďarsku, ale aj vo Francúzsku a v Španielsku. Zosilnie nacionalizmus. Nemecku treba dať dobrú radu, aby sa usilovalo viac o upevnenie jednoty a s EÚ uskutočňovalo reformy bez ohrozenia nezávislosti.

V Brexite nevidí Meyer-Schwikerath pre finančné centrum Londýn nijaké nebezpečenstvá. Možno si ním posilní len svoj status väčšej nezávislosti. Po úvodnom oslabení libry dôjde k jej zhodnoteniu a importované tovary pre Britov zlacnejú.

Briti sú na rozdiel od Nemcov a iných kontinentálnych Európanov v mnohých oblastiach pragmatickejší. Preto by mohli konať nezávislejšie a rýchlejšie.

Ak sa uskutoční Brexit, medzi Britániou a ostatnými členmi EÚ dôjde k zavedeniu ciel a iných obchodných prekážok. Expert sa nechcel vyjadriť o nákladoch Brexitu. Podľa niektorých odhadov by stál 0,5 až 1,5 % HDP.

Nemecká centrálna banka uviedla, že v roku 2014 hodnota výmeny tovarov a služieb dosiahla 177 miliárd eur. Nemecko vyviezlo do Británie tovary za 91,9 miliardy eur a dovoz z nej dosiahol 44,1 miliardy eur.