Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Odchod najbohatšieho Belgičana spôsobí miliónovú stratu na daniach

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prepočtov belgického ekonóma Geerta Noelsa príde Brusel pre odsťahovanie jeho krajana o približne 70 miliónov eur.

Brusel 24. októbra (TASR) - Najbohatší Belgičan Alexandre Van Damme sa sťahuje do Švajčiarska, štát to zrejme pripraví o 70 miliónov eur. Informáciu dnes priniesol belgický denník La Libre Belgique.

Alexandre Van Damme (54) je najväčším individuálnym akcionárom belgického pivného koncernu Anheuser-Busch InBev. Sťahovanie do švajčiarskej dediny Chéserex pri Ženeve odôvodnil daňovými výhodami, osobnými dôvodmi a pocitom nebezpečia.

Podľa prepočtov belgického ekonóma Geerta Noelsa príde Brusel pre odsťahovanie jeho krajana o približne 70 miliónov eur. Suma zodpovedá dani z dividend, ktorú by Van Damme musel štátu zaplatiť, ak by zostal v domovine. Ekonóm dodal, že v uplynulých piatich rokoch sa v Belgicku daň z dividend zdvojnásobila z 15 na 30 percent.

Anheuser-Busch InBev zastrešuje štyri stovky pivných značiek, ktoré predáva vo viac ako 100 štátoch. V roku 2016 sa zlúčil so spoločnosťou SABMiller, čím sa stal najväčším pivným koncernom sveta.