Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Odložené poistné z marca 2021 treba zaplatiť do konca septembra

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na povinnosť uhradiť odložené platby poistného za mesiac marec 2021 upozornila aj e-mailom.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Zamestnávatelia, živnostníci aj ďalšie samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorí počas pandémie požiadali o odklad poistného za marec 2021, musia toto poistné uhradiť do 30. septembra 2023. Vo štvrtok na to upozornila Sociálna poisťovňa (SP).

Na povinnosť uhradiť odložené platby poistného za mesiac marec 2021 upozornila aj e-mailom. "Ide o ústretovú službu Sociálnej poisťovne mimo jej zákonných povinností," uviedol hovorca SP Martin Kontúr. Upozornenia dostali tie subjekty, ktorým SP zaslala aj emailovú notifikáciu o zapracovaní čestného vyhlásenia k odkladu splatnosti poistného, teda na nich eviduje mailový kontakt.

Ak príslušné subjekty platbu odloženého poistného neuhradia, Sociálna poisťovňa je zo zákona povinná im predpísať aj penále za dni omeškania a dlžnú sumu poistného a penále vymáhať.

Pri úhrade poistného za kalendárny mesiac marec 2021 je potrebné uviesť špecifický symbol v štandardnom tvare 032021, úhradu vykonať na číslo účtu príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne a použiť správny variabilný symbol. Prehľad termínov splatnosti odloženého poistného je dostupný na webstránke Sociálnej poisťovne.