Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Odmeny exčlenom Pôžičkového fondu dosiahli 226.768 eur, boli nezákonné

Foto: TASR

Odmeny pritom výrazným spôsobom prispievali k porušeniu zákonných limitov pre správne náklady fondu, ktoré v roku 2010 aj so započítaním odmien vystúpili na 30 – 35 percent nákladov fondu.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Vyplácanie odmien bývalým členom Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov (PFZP) bolo nezákonné. Na základe kontrolnej správy dozornej rady fondu to skonštatoval Rada PFZP na svojom zasadaní 20. septembra.

"Správa Dozornej rady PFZP konštatuje, že bývalým členom rád fondu bolo celkovo vyplatených 226.768 eur. Z toho 154.000 eur bolo vyplatených na základe dohôd o vykonaní práce a 73.000 eur v rokoch 2007 a 2008 ako odmena zo zisku," uviedol Ján Kvak, predseda Rady PFZP. Práve vyplácanie odmien zo zisku bolo podľa kontrolnej správy v rozpore so zákonmi, ktoré ustanovujú, že členstvo a funkcie v rade fondu sú čestné a že zdroje fondu je možné používať len na poskytovanie pôžičiek žiadateľom alebo na správu fondu.

"Vyplácanie odmien zo zisku členom rád preto nespadá pod taxatívne vymenované dovolené formy využitia zdrojov fondu," spresnil Kvak.

Správa Dozornej rady PFZP rovnako detailne popisuje úlohy zadané členom rád fondu, na základe ktorých im boli vyplácané odmeny. Jedna rovnaká úloha bola zadaná všetkým členom rád. Ide o vypracovanie návrhov na novelizáciu štatútu fondu a zákonov, analýzy podmienok pre poskytovanie pôžičky, analýzy regionálnych trendov. "Pri analýzach chýbajú možnosti vyhodnotiť splnenie týchto úloh," uviedol Kvak a dodal, že zadanie tej istej úlohy všetkým členom rady fondu sa javí ako nehospodárne používanie prostriedkov fondu.

Rada fondu vo svojej rozprave na základe týchto skutočností skonštatovala, že išlo o neoprávnené a v mnohých prípadoch aj nehospodárne použitie finančných zdrojov fondu. Odmeny pritom výrazným spôsobom prispievali k porušeniu zákonných limitov pre správne náklady fondu, ktoré v roku 2010 aj so započítaním odmien vystúpili na 30 – 35 percent nákladov fondu.

Na základe uvedených informácií bol riaditeľ PFZP poverený, aby bývalým členom rady fondu a dozornej rady zaslal do 30. septembra písomnú výzvu na vrátenie neoprávnene prijatých odmien. Rada PFZP zároveň poverila riaditeľa, aby v spolupráci s advokátskou kanceláriou vypracoval oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný trestný čin. Kvak pripomenul, že v roku 2011 sa rozhodli vrátiť nezákonne poberané odmeny dvaja súčasní zamestnanci ministerstva školstva, a to Peter Plavčan a Jozef Jurkovič.