Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Po odstúpení USA od TPP sa Čína chopila šance zvýšiť vplyv v regióne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konkurenčná obchodná dohoda RCEP nezahrňuje USA a cieľom tohto partnerstva je najmä odbúranie colných bariér medzi desiatimi členmi Združenia štátov juhovýchodnej Ázie.

Peking 24. januára (TASR) - Len deň potom, ako americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstupujú od obchodnej dohody známej ako Transpacifické obchodné partnerstvo (TPP), Čína využila príležitosť na propagáciu konkurenčnej regionálnej obchodnej dohody.

"Sme pripravení spolupracovať so všetkými stranami s cieľom podporiť ekonomickú integráciu v rámci Regionálneho všeobecného ekonomického partnerstva (RCEP)," uviedol dnes hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

RCEP nezahrňuje Spojené štáty a cieľom tohto partnerstva je najmä odbúranie colných bariér medzi desiatimi členmi Združenia štátov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a Austráliou, Čínou, Indiou, Japonskom, Južnou Kóreou a Novým Zélandom. Podľa viacerých analytikov odchod Spojených štátov z TPP vytvára priestor pre Čínu, aby sa v oblasti rozvoja obchodu v regióne Ázie a Tichomoria stala lídrom práve táto krajina.

Ako pre agentúru DPA povedal Ni Tung-siung, profesor z Inštitútu národnej obrannej stratégie v Šanghaji, Číne sa nič lepšie ani stať nemohlo. "Čína si po rozhodnutí Trumpa odstúpiť od TPP môže vydýchnuť. TPP, ktorú uzatvorilo pôvodne 12 štátov s cieľom vytvoriť zónu voľného obchodu v Severnej Amerike a ázijsko-tichomorskom regióne, predstavovala obchodnú stratégiu, ktorá priamo konkurovala plánom Číny. Teraz bude mať Peking omnoho viac priestoru na ďalší rozvoj vlastnej ekonomiky," uviedol Ni Tung-siung.