Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Odvod na likvidáciu jadra sa od 1. júla 2018 zvýšil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vychádza z potvrdenia vydaného Štatistickým úradom SR, že miera jadrovej inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien dosiahla v roku 2017 oproti predchádzajúcemu roku v priemere 2 %.

Bratislava 3. júla (TASR) - Národný jadrový fond (NJF) pre vlaňajšiu infláciu zvýšil od 1. júla 2018 odvod na likvidáciu jadra, a to z 3,21 eura za megawatthodinu (MWh) dodanej elektriny na 3,27 eura za MWh. Vyplýva to z informácií zverejnených NJF.

"Na základe potvrdenia vydaného Štatistickým úradom (ŠÚ) SR, že miera jadrovej inflácie meraná indexom spotrebiteľských cien dosiahla v roku 2017 oproti predchádzajúcemu roku v priemere 2 %, sa efektívna sadzba odvodu z dodanej elektriny koncovým odberateľom elektriny, ktorý odvádza prevádzkovateľ prenosovej sústavy a prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav na príjmový rozpočtový účet kapitoly Ministerstva hospodárstva (MH) SR, od 1. júla tohto roka mení na hodnotu 3,27 eura za megawatthodinu dodanej elektriny," informoval na webovej stránke fondu predseda Rady správcov NJF Ladislav Éhn.

Účelom zriadenia a činnosti NJF je sústreďovať a spravovať finančné prostriedky určené na záverečnú časť jadrovej energetiky. Prostriedky na likvidáciu jadra spravuje MH SR, ktoré ich prevádza na účet NJF.