Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Opozícia v NR SR presadzuje zmeny k odvodovej odpočítateľnej položke

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pozmeňujúci návrh k novele predložili poslanci Jozef Mihál (SaS) a Miroslav Beblavý (nezaradený).

Bratislava 27. novembra (TASR) - Opoziční poslanci sa snažia v novele zákona o zdravotnom poistení, ktorým sa má od budúceho roka zaviesť odvodová odpočítateľná položka (OOP) na zdravotné odvody, presadiť niekoľko zmien.

Poslanec Jozef Mihál (SaS) predložil k právnej norme tri pozmeňujúce návrhy. Je šanca, že jeden z nich parlament podporí. Prvým pozmeňujúcim návrhom chce docieliť, aby sa nárok na odvodovú úľavu neznižoval o obdobia, kedy zamestnanec nemal príjem pre uplatnenie OOP z tohto dôvodu, že napríklad poberal nemocenské, materské, či ošetrovné.

Taktiež navrhol zaviesť aj novú vykazovaciu povinnosť pre zamestnávateľov pri zamestnancoch, ktorí budú mať nárok na OOP. "Vykazovacia povinnosť je potrebná, aby zdravotné poisťovne mali všetky údaje pre správne vykonanie ročného zúčtovania poistného," zdôvodnil Mihál. Firmy budú musieť nahlásiť týchto zamestnancov zdravotnej poisťovni do ôsmich pracovných dní.

Pozmeňujúci návrh k novele predložil aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Presadzuje, aby od budúceho roka vzrástol daňový bonus o 120 eur ročne na každé dieťa a nezdaniteľný základ dane o 680 eur ročne na každého dospelého. "Táto právna úprava prinesie rodine s dvoma rodičmi a dvoma deťmi približne 500 eur ročne. Návrh ako taký však prinesie prospech každému pracujúcemu človeku bez ohľadu na jeho rodinný stav, či počet detí," tvrdí Beblavý.

Na tieto opatrenia by sa podľa neho našli aj finančné zdroje v štátnom rozpočte na budúci rok. "Vláda si v rozpočte ponechala oficiálnu rezervu vo výške 389,5 milióna eur a neoficiálnu rezervu vo výške aspoň 204 miliónov eur z nadmerného rozpočtovania čerpania eurofondov z nového programovacieho obdobia," doplnil Beblavý.