Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Odvolanie Bojníc voči trasovaniu obchvatu Prievidze súd zamietol

Na snímke cesta spájajúca Nováky s Prievidzou je jediným úsekom budúcej R2. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Odvolanie v súvislosti s časťou trasy obchvatu Prievidze podalo mesto Bojnice z dôvodu, že niektoré jeho časti sa nezhodujú s územnoplánovacou dokumentáciou Bojníc z roku 2006.

Bojnice/Trenčín 18. septembra (TASR) - Mimoriadny opravný prostriedok proti rozhodnutiu odboru výstavby a bytovej politiky niekdajšieho Okresného úradu v Trenčíne týkajúceho sa trasy II. etapy prvej stavby I/64 - obchvat Prievidza, ktoré podalo mesto Bojnice ešte vlani v máji, Krajský súd (KS) v Trenčíne 17. septembra zamietol. TASR o tom dnes informoval hovorca súdu Roman Tarabus.

"Druhé kolo sme prehrali, v tejto chvíli neviem povedať, ako budeme postupovať ďalej. Počkáme na písomný rozsudok a primátor, poslanci a právna kancelária rozhodne o našich ďalších možnostiach," povedal dnes pre TASR zástupca primátora Bojníc Zdenko Priehoda.

Ako pred časom uviedol, mesto nie je a priori proti výstavbe obchvatu cez jeho územie. K trasovaniu obchvatu Prievidze, ktorého prvý úsek investor stavby Slovenská správa ciest - Investičná výstavba a správa ciest (SSC IVSC) Žilina začala stavať ešte v roku 2008, majú Bojnice celkovo štyri pripomienky. Prvou je, aby sa presunul kruhový objazd k Slovdekre, druhou je prirodzené environmentálne riešenie časti obchvatu, čiže vybudovanie protihlukovej bariéry, treťou je preklenutie medzi golfovým ihriskom a Bojnicami a štvrtou je buď vybudovanie mimoúrovňovej križovatky alebo podjazdu pri šľachtiteľskej stanici. Dôvodom požiadaviek mesta je vysoká dopravná zaťaženosť na dotknutom úseku.

Stavba obchvatu mala byť podľa vlaňajších vyjadrení SSC IVSC Žilina dokončená v roku 2018. Dokončený je úsek od priemyselného parku v Prievidzi po kruhový objazd pri Bojniciach, úsek od štvorprúdovej cesty pri vstupe do Prievidze od Novák až po priemyselný park je naďalej v štádiu vykupovania pozemkov. Mesto Prievidza podľa primátorky Kataríny Macháčkovej napredovanie výstavby obchvatu ovplyvniť nemôže. "Niekoľkokrát som osobne navštívila či už Slovenskú správu ciest Žilina alebo generálneho riaditeľa v Bratislave a apelovala som na to, aby sa pokračovalo minimálne v tých prácach majetkoprávnych, pretože toto je podstatné pre to, aby sa mohli spracovávať projektové dokumentácie," zdôraznila.

Predpokladané náklady na II. etapu sú vyčíslené na 31,4 milióna eur. "V súčasnosti končí programové obdobie a podľa informácií, ktoré mám priamo od riaditeľa SSC, v tomto programovom období na to finančné prostriedky už nie sú. My sme premárnili svoju šancu týmito odvolaniami," poznamenala Macháčková. Ako však podotkla, v budúcom roku bude nové programové obdobie a bude asi posledným, ktoré sa bude týkať komunikácií. "To bude pre nás príležitosť až nevyhnutnosť tieto finančné prostriedky využiť a my dovtedy tú situáciu musíme vyriešiť, aby sme nejakým spôsobom už nepremeškali naozaj tú poslednú chvíľu, ktorá príde o rok, o dva," dodala.

Odvolanie v súvislosti s časťou trasy obchvatu Prievidze podalo mesto Bojnice z dôvodu, že niektoré jeho časti sa nezhodujú s územnoplánovacou dokumentáciou Bojníc z roku 2006. Mesto Prievidza ako príslušný stavebný úrad postúpil odvolanie Bojníc na Odbor výstavby a bytovej politiky vtedajšieho Obvodného úradu v Trenčíne, dnes Okresného úradu v Trenčíne. Ten vydal 25. februára 2013 rozhodnutie, ktorým odvolanie zamietol s tým, že proti rozhodnutiu je možné podať mimoriadny opravný prostriedok. Túto možnosť Bojnice využili v máji 2013.