Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OECD predstavila návrh medzinárodnej normy pre boj s daňovými únikmi

Foto: climatepolicyinitiative.org

V máji sa krajiny G20 a tiež viac ako 40 štátov OECD zaviazalo, že novú normu zavedú.

Paríž 21. júla (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dnes zverejnila nové medzinárodné štandardy pre výmenu informácií medzi daňovými úradmi. Chce tak prispieť k zlepšeniu boja členských štátov s daňovými únikmi. Informovala o tom agentúra DPA.

Nová "Norma pre automatickú výmenu informácií týkajúcich sa daňových záležitostí", vyzýva daňové úrady, aby si vzájomne vymieňali údaje na ročnej báze.

"Skupina G20 (20 najväčších svetových ekonomík) poverila OECD, aby spolu s členskými štátmi G20 a OECD vypracovala ambiciózny model výmeny informácií, ktorý pomôže vládam v boji s daňovými podvodmi a únikmi," povedal generálny tajomník organizácie Ángel Gurría, podľa ktorého táto norma posúva svet bližšie k nastoleniu situácie, keď sa daňoví podvodníci nebudú mať kde ukryť.

OECD navrhuje, aby si štáty a príslušné úrady každý rok automaticky vymenili informácie, ktoré daňovníci poskytujú jednotlivým vládam. Týka sa to napríklad účtovných bilancií, úrokov, dividend a výnosov z predaja finančných aktív, a tiež bankových účtov, ktoré majú jednotlivci aj firmy, vrátane trustov a charít, podliehajúcich oznamovacej povinnosti.

Normu však musia zaviesť všetky štáty. V máji sa krajiny G20 a tiež viac ako 40 štátov OECD zaviazalo, že novú normu zavedú.

OECD formálne predloží návrh normy na najbližšom stretnutí ministrov financií G20 v austrálskom Cairns, ktoré je naplánované na 20. a 21. septembra.

"Náš odkaz je jasný a jednoduchý: norma o automatickej výmene informácií je pripravená na zavedenie do praxe," dodal Gurría.