Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v SR má tento rok dosiahnuť takmer 10 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj si zraniteľné skupiny vyžadujú špeciálnu pozornosť.

Paríž/Bratislava 6. augusta (TASR) – Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila najhlbšiu ekonomickú recesiu od skončenia druhej svetovej vojny. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že slovenský hrubý domáci produkt v roku 2020 klesne o vyše 11 %, ak ešte do konca roka príde druhá vlna pandémie, ktorá si vyžiada opätovné prijatie reštriktívnych opatrení.

Pandémia podľa expertov OECD dlhodobo ovplyvní dopyt a spôsobí štrukturálne ekonomické zmeny. Reálny príjem na obyvateľa padne na úroveň z roku 2015, čo znamená, že vymaže 5 rokov zvyšovania príjmov. Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahne tento rok takmer 10 %. OECD varuje, že o prácu môže prísť až 100.000 ľudí, pričom kríza najviac zasiahne tých najzraniteľnejších.

Na Slovensku medzi vysoko rizikové skupiny, ktoré najviac zasiahne negatívny vývoj na trhu práce, podľa OECD patria neštandardní zamestnanci, predovšetkým živnostníci a sezónni pracovníci, marginalizovaná rómska komunita a mladí ľudia.

Podľa OECD si zraniteľné skupiny vyžadujú špeciálnu pozornosť. Preto odporúča cielené politiky aktivácie na trhu práce spoločne so silnou záchrannou sociálnou sieťou.