Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

OECD: Rast nemeckej ekonomiky je naďalej výrazný, napriek hrozbám USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ekonomický rast je mohutný a prosperita vysoká, uviedla OECD v najnovšej správe.

Berlín 12. júna (TASR) - Rast nemeckej ekonomiky si udržuje vysokú úroveň, napriek hrozbe protekcionistickej obchodnej politiky USA, uviedla to Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Zároveň ale skritizovala vysoký prebytok bežného účtu platobnej bilancie a vláde odporučila, aby časť rozpočtového prebytku použila na podporu investícií.

"Ekonomický rast je mohutný a prosperita vysoká," uviedla OECD v najnovšej správe. Organizácia očakáva, že najväčšia ekonomika Európskej únie by mala tento a budúci rok vzrásť o 2,1 %.

Nemecký export by podľa OECD mal v roku 2018, ako aj v roku 2019 vzrásť o 4,5 %. To napriek hrozbe zvyšujúcich sa obchodných bariér a politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá je postavená na dovozných clách a sankciách.

Zároveň ale uviedla, že "prebytok bežného účtu platobnej bilancie Nemecka je naďalej veľmi vysoký". Zopakovala tak kritiku zo strany Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Organizácia dodala, že nemecká vláda by mala realizovať štrukturálne reformy a prostredníctvom nich podporiť dlhodobý, sociálne inkluzívny a environmentálne priateľský ekonomický rast. OECD zároveň ocenila zvyšovanie miezd v Nemecku a najmä fakt, že ostatné dohody naznačujú určité zrýchlenie tempa ich rastu. "Na druhej strane, zrýchľujúca sa inflácia, ktorá je dôsledkom najmä vysokých cien ropy, reálny rast miezd do určitej miery obmedzuje," dodala OECD.