Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OECD: Spory medzi USA a Čínou ohrozujú investície a globálny rast

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi dvomi najväčším svetovými ekonomikami sa zhoršili tento mesiac po tom, čo americký prezident Donald Trump zvýšil clá z 10 % na 25 % na dovoz z Číny.

Paríž 20. mája (TASR) - Obchodné spory medzi USA a Čínou zastavili globálne zotavovanie a naďalej ohrozujú investície a rast, varoval v pondelok generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.

"Boli sme uprostred zotavovania, keď začali prichádzať všetky tieto rozhodnutia o obchode a nielenže potlačili zotavovanie, ale v podstate spôsobili spomalenie a stále majú potenciál spôsobiť ešte väčšie škody," povedal Gurría pre CNBC.

"Každý dnes vsádza na dohodu medzi Čínou a USA, ale problémom je, že po prvé, napätie sa zvyšuje a po druhé, čoraz viac je viditeľný problém efektu prelievania tohto napätia," uviedol Gurría na začiatku jarného fóra OECD v Paríži. Kľúčové témy fóra tento rok siahajú od medzinárodnej spolupráce a globálnych ekonomických vyhliadok po budúcnosť práce, obchodu a konkurencie v digitálnom veku. Fóru však zrejme bude dominovať zvýšené napätie v obchode medzi Čínou a USA.

Vzťahy medzi dvomi najväčším svetovými ekonomikami sa zhoršili tento mesiac po tom, čo americký prezident Donald Trump zvýšil clá z 10 % na 25 % na dovoz z Číny v objeme 200 miliárd USD (179 miliárd eur). Čína odpovedala zvýšením ciel na americké tovary v objeme 60 miliárd USD. Trump takisto hrozí, že zvýši clá na dovoz áut. Americký prezident v piatok (17. 5.) vyhlásil, že Európska únia (EÚ) zaobchádza s USA "horšie než Čína".

Gurría uviedol, že obchodné spory majú negatívny vplyv na rast a investície. Takisto spôsobili, že OECD v priebehu uplynulých 12 mesiacov znížila svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky takmer o 1 percentuálny bod. Pred rokom OECD počítala v roku 2019 s expanziou o 3,9 %, aktuálne očakáva nárast o 3,1 %. Novú predpoveď zverejní v utorok (21. 5.).

"Neistota je najväčším nepriateľom rastu, a ak nemáte investície z dôvodu obchodných neistôt, potom samozrejme býva pravidlom, že sa spomalí rast, čo sa aj stalo v relatívne krátkom čase. Situácia dnes skutočne nie je dobrá, je to veľký zdroj obáv," povedal Gurría.

"Prečo investujete? Investujete, aby ste produkovali a predávali, aby ste mali primeraný zisk. Ak však neviete, či budete mať prístup na trh, neviete, akým clám budete čeliť, ani či tam vôbec budete mať prístup, v taktom prípade, ak ste zodpovedný investor, stiahnete sa, rovnako ak ste zodpovedný spotrebiteľ." Gurría dodal, že investície sú semenom rastu zajtrajška, čo je dôvodom, prečo sa v takom krátkom čase tak výrazne znížili rastrové prognózy.

(1 EUR = 1,1172 USD)