Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

OECD zlepšila odhad rastu slovenskej ekonomiky na tento rok

Logo OECD Foto: OECD

Deficit verejných financií v rokoch 2014 a 2015 sa podľa očakávaní OECD podarí vláde SR udržať pod úrovňou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Bratislava 6. mája (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zlepšila odhad rastu slovenskej ekonomiky na tento rok.

Slovenská republika podľa OECD zrýchli rast na úroveň 2 % v tomto roku a v roku 2015 na 2,9 %. V porovnaní s novembrovým ekonomickým výhľadom tak organizácia mierne zvýšila odhad rastu Slovenska o 0,1 percentuálneho bodu (p. b.) na rok 2014 a zachovala rovnaký výhľad na rok 2015. SR má zároveň na tento rok prognózovaný druhý najvyšší rast v rámci krajín OECD, ktoré sú súčasťou eurozóny.

"Vzhľadom na oživenie na trhu práce prispeje k rastu slovenskej ekonomiky aj spotreba domácností, ktorá vzrastie prvýkrát po piatich rokoch. Rast bude okrem toho ťahaný aj exportom v súvislosti s priaznivým vývojom v eurozóne," konštatovala OECD vo svojom ekonomickom výhľade.

Deficit verejných financií v rokoch 2014 a 2015 sa podľa očakávaní OECD podarí vláde SR udržať pod úrovňou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a vývoj hrubého verejného dlhu nemá v rovnakom období prekročiť hodnotu 57 % HDP. "V roku 2014 sa deficit zníži na 2,7 % HDP a v roku 2015 klesne na 2,6 % HDP," očakáva organizácia. Úroveň dlhu verejnej správy má podľa predpovede OECD v tomto roku dosiahnuť 55,2 % HDP a v roku 2015 má predstavovať 56,2 % HDP.

Taktiež by mala podľa prognóz klesnúť aj miera nezamestnanosti z úrovne 14,2 % v roku 2013 na 13,9 % v tomto roku a ďalší pokles o 0,7 p. b. na 13,2 % má byť v roku 2015. "Zvýšenie tempa rastu slovenskej ekonomiky dáva predpoklady na to, by si viac ľudí na Slovensku našlo prácu," uviedol v správe pre médiá minister financií SR Peter Kažimír.

Rast cien bude podľa organizácie v tomto roku iba mierny, a to na úrovni 0,4 %. V roku 2015 by sa mali ceny zvyšovať len jednopercentným tempom. "Zároveň budeme svedkami rastu životnej úrovne, keď nielen Ministerstvo financií SR, Európska komisia, ale už aj OECD očakáva rast reálnych miezd," dodal Kažimír.

OECD opätovne odporúča slovenskej vláde predovšetkým posilniť prebiehajúcu reformu verejného sektora, ako aj zvýšiť a zefektívniť čerpanie štrukturálnych fondov. Naďalej upozorňuje na nevyhnutnosť posilnenia aktívnych politík trhu práce a reformu vzdelávania s cieľom zníženia dlhodobej nezamestnanosti.