Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Priemyselné krajiny si požičajú o 100 mld. USD viac ako vlani

Foto: climatepolicyinitiative.org

OECD očakáva, že ratingové agentúry budú pokračovať v tlaku na vlády aj počas roku 2013.

Paríž 27. februára (TASR) - Priemyselné krajiny si tento rok budú musieť požičať o niečo viac ako vlani.

Podľa aktuálnej prognózy si vlády krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) tento rok zoberú úvery v celkovej hodnota 10,9 bilióna USD (8,3 bilióna eur). To je približne o 100 miliárd USD viac ako v roku 2012, informovala OECD.

Vlády pokročili pri znižovaní rozpočtových deficitov. Priemerný schodok v krajinách OECD tento rok klesne na 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje približne 2,3 bilióna USD z 5,5 % HDP vlani, čo predstavovalo asi 2,6 bilióna USD.

Verejný dlh v rámci OECD bude pokračovať v raste a zostane na vysokých úrovniach. Organizácia očakáva, že zadlženosť jej členských krajín tento rok dosiahne 111,4 % HDP. Dobrou správou je, že tempo rastu verejných dlhov v pomere k HDP sa výrazne spomalilo. V období 2008-09 verejný dlh krajín OECD vyskočil o 11,5 % a v období 2013-14 sa očakáva jeho zvýšenie o 1,1 %.

OECD očakáva, že ratingové agentúry budú pokračovať v tlaku na vlády aj počas roku 2013. Organizácia však upozorňuje, že vzhľadom na množstvo chýb, ktoré agentúry urobili počas uplynulých dvadsiatich rokov, netreba vnímať zníženie ratingu nejakej krajiny ako bernú mincu.