Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Firma Oerlikon Surface Solutions žiada investičnú pomoc 4,02 mil. eur

Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva SR, ktorý dnes schválila na svojej schôdzi vláda SR.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Švajčiarska firma Oerlikon Surface Solutions AG žiada od štátu investičnú pomoc vo výške 4,02 milióna eur na založenie nového podniku na povrchovú úpravu piestových čapov a komponentov dieselových vstrekovacích systémov v lokalite Veľká Ida, v okrese Košice-okolie. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes schválila na svojej schôdzi vláda SR.

Investičnú pomoc vo výške 800.000 eur Oerlikon Surface Solutions požaduje vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok a v hodnote 3,22 milióna eur formou úľavy na dani z príjmu.

Realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi vo výške 16,63 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2015 až 2017. "V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2018 vytvorí 134 nových pracovných miest," doplnil rezort hospodárstva.

Prijímateľom investičnej pomoci bude Oerlikon Balzers Coating Slovakia, s. r. o., Bratislava, ktorá vznikla 19. novembra 2014. Žiadateľ aj prijímateľ sú súčasťou skupiny Oerlikon. Hlavnou činnosťou skupiny Oerlikon je výroba v strojárskom priemysle – produkcia komponentov pre pohonné systémy. Skupina pôsobí v 34 krajinách sveta, kde má viac ako 150 prevádzok a zamestnáva približne 13.000 pracovníkov.