Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Útlm výroby sprevádza aj prepúšťanie zamestnancov v OFZ Istebné

Foto: TASR

V uplynulých mesiacoch spoločnosť musela utlmiť výrobu a prepustiť takmer stovku z viac ako 450 zamestnancov.

Oravský Podzámok 9. februára (TASR) – Jediný slovenský producent ferozliatin na výrobu ocele akciová spoločnosť OFZ Istebné so závodom v Oravskom Podzámku - Širokej čoraz výraznejšie pociťuje sankcie EÚ voči Ruskej federácii. V uplynulých mesiacoch musel utlmiť výrobu a prepustiť takmer stovku z viac ako 450 zamestnancov.

"Bohužiaľ, naše obavy sa naplnili. Výroba ferozliatin na Ukrajine sa zvýšila o 30 %, ich dovoz do EÚ vzrástol o polovicu a takmer celý objem smeruje práve do jej východnej časti. Geograficky je najbližšie a naša spoločnosť zákonite stráca pozície na tradičných trhoch. Hoci sa nevzdávame sa a hľadáme vnútorné rezervy, situácia sa pre nás neustále zhoršuje,“ uviedol pre TASR výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Celkový objem výroby klesol sotva na polovicu. „Nevyhnutne sme museli pristúpiť aj k prepúšťaniu zamestnancov. Nebojíme sa konkurencie, vieme robiť ferozliatiny a naši zákazníci sú dlhé roky spokojní s našou produkciou. Bohužiaľ, na Slovensku máme jednu z najdrahších elektrických energií v Európe, ak nie najdrahšiu," povedal Klocok.

„V našom prípade tvorí elektrická energia zhruba 40 % nákladov a kým sa nezmení situácia najmä v oblasti neporovnateľne vysokých poplatkov za jej prenos, iba veľmi ťažko budeme konkurencieschopní, hoci intenzívne hľadáme vnútorné rezervy a inovatívne postupy. Ak sa na Slovensku rýchlo nezmení energetická politika, bude to veľmi náročné,“ dodal výkonný riaditeľ OFZ Istebné.