Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Okolo otvorenia 2. piliera sa podľa R. Fica robí zbytočná hystéria

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf kabinetu avizoval, že vláda nebude robiť v súvislosti s otvorením 2. piliera žiadnu kampaň, nebude nikoho nahovárať ani prehovárať.

Bratislava 1. februára (TASR) - Okolo otvorenia 2. dôchodkového piliera sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) robí zbytočná hystéria. Vyzýva preto opozíciu aj médiá, aby prestali chrániť dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS), a začali chrániť ľudí. Ako poukázal v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V Politike, prioritným cieľom DSS sú zisky, až následne ľudia a ich dôchodky.

Opozičný poslanec Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) nesúhlasí s tvrdeniami premiéra o prioritách DSS. Upozornil, že zákon im zakazuje myslieť na zisky a zabúdať na ľudí. "Je to klamstvo," skonštatoval. Tvrdí, že ide o najlacnejší systém správy peňazí na svete bez lacnejšej alternatívy.

Šéf kabinetu avizoval, že vláda nebude robiť v súvislosti s otvorením 2. piliera žiadnu kampaň, nebude nikoho nahovárať ani prehovárať. Potvrdil, že napriek inému názoru nebude rušiť 2. pilier, chce však riešiť situáciu ľudí, ktorí si v ňom nemajú šancu našetriť na dôchodky vyššie ako zo Sociálnej poisťovne. Fico upozorňuje, že v 2. pilieri sú státisíce takýchto ľudí a prvé vyplácané dôchodky po desiatich rokoch jeho fungovania ukázali, že systém nie je dobrý.

Kaník je presvedčený, že fungovanie dôchodkového systému nie je možné bez 2. piliera. Argumentuje, že už v súčasnosti je vyplácaný dôchodok asi 30 % dotovaný príspevkami od iných. Upozornil, že táto dotácia by sa vzhľadom na demografický vývoj zvyšovala a časom by bol systém neudržateľný. Diskusiu o fungovaní 2. piliera však nevylučuje, cieľom by malo byť jeho nastavenie tak, aby ponuky pre ľudí boli férové.