Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OĽaNO: Hodnoty deficitu dosahuje SR pre nesprávne čerpanie eurofondov

Na snímke Eduard Heger, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Heger uviedol, že SR vyčerpala menej prostriedkov z eurofondov, ako sa plánovalo.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Dôvodom historicky nízkej hodnoty deficitu Slovenska je nesprávne čerpanie eurofondov. Myslí si to poslanec hnutia OĽaNO Eduard Heger s tým, že túto hodnotu sa podľa neho vláde podarilo dosiahnuť na úkor občanov.

Heger uviedol, že SR vyčerpala menej prostriedkov z eurofondov, ako sa plánovalo. "Toto má dosah na rozpočet, lebo výdavky na spoluúčasť boli tým pádom nižšie. Pokles týchto výdavkov ide proti ľuďom a proti rozvoju Slovenska, lebo tieto peniaze sa teda na Slovensku neinvestovali," skonštatoval.

Zároveň dodal, že zvýšenie minimálnej mzdy prinieslo viac financií štátu ako ľuďom. "Minimálna mzda stúpla vlani o 30 eur, celkové náklady na pracovníka s minimálnou mzdou o 47 eur. Z toho si ľudia v čistom prilepšili o 19 eur, zvyšných 28 eur išlo do rozpočtu v podobe daní a odvodov. Je to teda najmä úspech štátu, nie jeho občanov," zdôraznil Heger.

Slovenská ekonomika podľa neho rastie vďaka vlne, na ktorej je celá Európa. "Rastie počet zamestnaných, tým pádom rastie objem daní a odvodov. Zároveň tak rastie objem výdavkov ľudí aj výber DPH. To je dobrá správa. Problém však je, že stále veľká časť z DPH sa nevyberie," podotkol, pričom podľa neho je lepší výber daní "bájka". Ako dodal, zásadné zhoršenie vo výbere DPH nastalo počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Ak pán (Peter) Kažimír (Smer-SD) hovorí o zlepšení výberu DPH, tak v skutočnosti hovorí len o zlepšení toho, čo sami pokazili," uviedol Heger.

Súčasne deklaroval, že hnutie OĽaNO vidí rezervy na strane príjmov vo výbere DPH a na strane výdavkov v "straníckych kšeftoch súčasnej koalície". "Keď bude OĽaNO vo vláde, zarazí stranícke kšefty, zameria svoju pozornosť na efektívny výber DPH a všetky takto ušetrené peniaze investuje do tých skupín obyvateľstva, ktorí to potrebujú - do rodín s deťmi a ľuďom s nízkymi príjmami," uzavrel Heger.