Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

OĽaNO: Riešením problémov verejnej dopravy by bol vznik autority

Na archívnej snímke poslanec Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa poslanca Eduarda Hegera (OĽaNO) patria medzi prvotné príčiny problémov vo verejnej osobnej doprave nedostatočná integrácia či chýbajúce štandardy dopravnej obsluhy.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Cestovné poriadky vlakov či autobusov sa neustále menia, nenadväzujú na seba a stáva sa, že na jednej trase súčasne premávajú takmer prázdne autobusy a vlaky. Tieto problémy verejnej osobnej dopravy by podľa opozičnej strany OĽaNO mohol vyriešiť koncept integrovaného dopravného systému.

Ten predpokladá vznik silnej dopravnej autority, ktorá by zjednotila rôznych objednávateľov vlakov či autobusov. Železničnú dopravu si totiž objednáva štát prostredníctvom ministerstva dopravy a prímestské autobusy v regiónoch zase jednotlivé vyššie územné celky.

"Táto autorita by mala byť zjednotená a mala by pripravovať plán dopravnej obsluhy. Jednoducho povedané, ide o dobre nastavený cestovný poriadok využívajúci prednosti všetkých typov dopravy,"
uviedol v pondelok na tlačovej konferencii v Národnej rade SR poslanec hnutia OĽaNO Ján Marosz. OĽaNO na tému verejnej osobnej dopravy zorganizovala aj odbornú konferenciu.

Podľa poslanca Eduarda Hegera (OĽaNO) patria medzi prvotné príčiny problémov vo verejnej osobnej doprave nedostatočná integrácia či chýbajúce štandardy dopravnej obsluhy. "Problémom sú zle rozdelené kompetencie, ktoré hrajú v neprospech dopravy, a tým pádom tlačia ľudí do áut a spôsobujú zápchy," opísal Heger.

Odpoveďou na ne je podľa neho ochota spolupracovať na jednotlivých stupňoch bez vplyvu záujmových skupín. "Riešenia existujú, len všetkým účastníkom procesu musí ísť o spoločné dobro v prospech všetkých účastníkov dopravy," dodal Heger.

Vláda si pritom stanovila v programovom vyhlásení vytvorenie dopravnej autority. Marosz sa preto pýtal, v akom stave je v súčasnosti jej vytváranie. "Podľa nás momentálne v doprave panuje obyčajný chaos, kde sa vychádza v ústrety rôznym záujmovým skupinám, biznis skupinám či oligarchom v pozadí. A práve toto nie je v prospech dobrej obsluhy občanov," konštatoval Marosz.