Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Patakyová žiada Kisku o vetovanie zákona o československých dôchodkoch

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR - Marko Erd

Ide o ľudí, ktorým dobu dôchodkového poistenia získanú počas spoločného československého štátu hodnotí na účely dôchodku Česká republika.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa v stredu listom obrátila na prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku so žiadosťou o vetovanie zákona o československých dôchodkoch.

Zákon rieši situáciu tzv. československých dôchodcov. Ide o ľudí, ktorým dobu dôchodkového poistenia získanú počas spoločného československého štátu hodnotí na účely dôchodku Česká republika. Títo ľudia poberajú slovenský aj český dôchodok, pričom ich súčet nie vždy dosiahne takú výšku, akú by mal dôchodok, ak by sa celé obdobie dôchodkového poistenia hodnotilo výlučne podľa slovenských právnych predpisov. Týmto ľuďom sa bude suma dôchodku dorovnávať. Niektorým však na český dôchodok ani nevznikne nárok, pretože kritéria pre jeho priznanie sú v Českej republike prísnejšie.

"Hlavný problém vidím v tom, že zákon, v znení, v akom bol prijatý, i naďalej nerieši situáciu osôb, ktorým na Slovensku vznikol nárok na dôchodkovú dávku, avšak za československé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré sa považuje za obdobie dôchodkového poistenia Českej republiky, im nárok na dôchodkovú dávku podľa českých právnych predpisov nevznikol. Dôvodom je, že v Českej republike sú v mnohých prípadoch podmienky pre vznik nároku na dôchodok, najmä pokiaľ ide o rozsah získaného obdobia dôchodkového poistenia, oveľa prísnejšie ako v Slovenskej republike," uviedla Patakyová.

Ombudsmanka zaznamenala viacero prípadov ľudí nachádzajúcich sa v situácii, v ktorej poberajú iba slovenský dôchodok vo veľmi nízkej sume, nedosahujúcej ani výšku životného minima.

"Ich situáciu vnímam ako neúnosnú a z hľadiska zachovania základných práv až neprijateľnú. Je zrejmé, že doby dôchodkového poistenia (zabezpečenia) získané za existencie spoločného štátu neboli, a ani nie sú dobami poistenia získanými v cudzine. Za takéto sa považujú iba na účely určenia, ktorý nástupnícky štát bude za túto dobu priznávať dôchodok. Je preto neprijateľné, aby sa tieto osoby dostávali do tak zásadne odlišného postavenia ako osoby, ktorým československú dobu poistenia hodnotí Slovenská republika," napísala v liste ombudsmanka.