Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

ONDRUŠ: SR v EÚ presadzuje princíp rovnakých platov v rovnakej firme

Štátny tajomník MPSVR Branislav Ondruš. Foto: Tablet.tv

Zámerom je vytvárať väčší tlak na rast miezd, lebo ekonomické ukazovatele, ak si zoberieme podiel miezd na HDP alebo podiel miezd na pridanej hodnote vytváranej v podnikoch, sú nízke, uviedol Ondruš.

Brusel 15. februára (TASR) - Slovensko má podporu Európskej odborovej konfederácie (ETUC) pri presadzovaní princípu rovnakých platov v tej istej firme vo všetkých európskych krajinách pri rovnakej miere produktivity práce a pridanej hodnoty. Uviedol štátny tajomník ministerstva práce SR Branislav Ondruš v rámci dvojdňového zasadnutia ETUC v Bruseli.

Februárové zasadnutie členov Európskej odborovej konfederácie (14.-15.2.) sa nesie v znamení kampane "Európa si zaslúži zvyšovanie platov". Ondruš v rozhovore pre TASR uviedol, že vo svojom vystúpení sa sústredil na to, že produktivita práce na Slovensku je na úrovni západných krajín. Upozornil tiež, že pri ďalších ukazovateľoch ako počet odpracovaných hodín, odpracované hodiny počas nedieľ alebo nočná práca Slovensko vysoko predbieha mnohé krajiny EÚ.


"Naším zámerom je vytvárať väčší tlak na rast miezd, pretože ekonomické ukazovatele, ak si zoberieme podiel miezd na HDP alebo podiel miezd na pridanej hodnote vytváranej v podnikoch, je nesmierne nízky. Myslíme si, že sú splnené všetky ekonomické podmienky na to, aby na Slovensku rástli mzdy rýchlejšie, ako je to v súčasnosti," uviedol Ondruš.

Upozornil, že ak sa dnes všeobecne hovorí o pravidle "rovnaká pláca za rovnakú prácu na rovnakom mieste", Slovensko pretláča aj ďalšie pravidlo na celoeurópskej úrovni. A to je "rovnaká pláca za rovnakú prácu v rovnakej firme". Vysvetlil, že zamestnanci na Slovensku majú podobnú produktivitu práce ako ich kolegovia v tej istej firme na Západe, a preto nie je dôvod, aby mali tretinové mzdy.

"Toto je princíp, ktorý chceme na európskej úrovni pretláčať. Aby slovenskí pracovníci v medzinárodných firmách boli rovnako dobre platení ako ich kolegovia v západnej firme, ak to ukazovatele produktivity práce a pridanej hodnoty odôvodňujú," zdôraznil Ondruš.

Ocenil, že generálny tajomník ETUC Luca Visentini aj teraz pozíciu Slovenska podporil a dodal, že konfederácia európskych odborov tento princíp podporuje od jeho predstavenia počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.