Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ondruš: Úrady práce by mali pružnejšie reagovať na situáciu v regióne

Branislav Ondruš Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Kaníka je negatívnou zmenou zrušenie povinnosti nezamestnaných chodiť sa hlásiť na úrady práce a preukazovať, že si hľadajú zamestnanie.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Úrady práce by mali po novom fungovať kreatívnejšie, samostatnejšie a flexibilnejšie. V súvislosti s pripravovanou novelou zákona o službách zamestnanosti to avizuje štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD).

"Usilujeme sa zmeniť okrem iného to, aby mohli úrady práce flexibilnejšie reagovať na potreby v danom regióne. Musia byť schopné lepšie vyhodnocovať situáciu na trhu práce v regióne a podľa toho sa rozhodovať, ktoré nástroje sú lepšie, efektívnejšie a môžu pomôcť," konštatoval v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Niekde sa podľa Ondruša môže ukázať ako lepší nástroj napríklad absolventská prax, inde zase podpora začínajúcich živnostníkov. Konkrétne rozhodovanie bude na jednotlivých úradoch práce. "Dnes máme systém, ktorý je postavený na absolútnej neflexibilite a výsledkom okrem iného je, že máme takú nezamestnanosť ako máme a úrady práce majú často zviazané ruky," vysvetlil štátny tajomník.

Podľa predsedu poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS Ľudovíta Kaník však ide o rozhodnutia robené od stola, idealistické a absolútne nezohľadňujúce realitu. "Bude to znamenať, že kde budú mať riaditeľ úradu práce a jeho blízki viac kamarátov, podľa toho budú rozdeľovať peniaze," myslí si.

Negatívnou zmenou je podľa neho aj zrušenie povinnosti nezamestnaných chodiť sa hlásiť na úrady práce a preukazovať, že si hľadajú zamestnanie. "Znamená to, že tým, ktorí podvádzajú, pracujú na čierno alebo v zahraničí, sa vytvorili ideálne podmienky na to, aby mohli podvádzať, boli stále na úrade práce, brali dávky a ešte aj pracovali," upozornil Kaník.