Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Opätovné využitie stavebného odpadu nový zákon o odpadoch nepodporuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Ak sa chceme podľa predsedu Združenia na rozvoj recyklácie stavebných materiálov považovať za vyspelú spoločnosť, musíme dospieť k správnemu chápaniu stavebného odpadu a odpadu z demolácií.

Bratislava 22. februára (TASR) – Stavebné odpady a odpady z demolácií sa v SR považujú naďalej za odpad, ktorého sa treba zbaviť. Novému nazeraniu na tento druh odpadu ako na materiál, ktorý treba zhodnotiť a opätovne použiť, nepomohol ani posledný zákon o dopadoch. Upozornil na to predseda Združenia na rozvoj recyklácie stavebných materiálov (ZRSM) Ludvik Jančo.

"Ak sa chceme považovať za vyspelú spoločnosť, musíme dospieť k správnemu chápaniu stavebného odpadu a odpadu z demolácií. Nielen ako environmentálneho činiteľa, ale aj ako ekonomickej kategórie. Teda nie ako odpadu, ktorého sa treba zbaviť, ale ako materiálu, ktorý treba zhodnotiť a opätovne použiť," zdôraznil Jančo. A to je vlastne podstatou obehového hospodárstva, ktorého vybudovanie by podľa združenia malo byť cieľom každej ďalšej vlády. Optimálna spoločenská atmosféra bude podľa jeho šéfa vtedy, keď recyklácia bude výsledkom kombinácie podnetov a motivačných faktorov.

Na využívanie stavebných odpadov a odpadov z demolácií, ktoré tvoria najväčší, viac ako tretinový podiel na odpadoch v SR, nevytvoril vhodné podmienky ani najnovší zákon, keď odpad charakterizuje ako "hnuteľnú vec alebo látku, ktorej sa jej držiteľ zbavuje, chce sa jej zbaviť, alebo je v súlade s týmto zákonom alebo osobitnými predpismi povinný sa jej zbaviť". Slovo "zbaviť" totiž podľa Janča znamená odstrániť niečo.

"Náležitá by bola formulácia zákona, ktorý bude odpad charakterizovať ako hnuteľnú vec alebo látku, ktorú je jej držiteľ povinný zhodnotiť alebo odovzdať na zhodnotenie oprávnenej osobe. Recyklácia má byť povinnosť stanovená legislatívou ako nevyhnutná racionálna a efektívna podnikateľská činnosť vykonávaná z vlastnej iniciatívy a z vlastného presvedčenia," zdôraznil Jančo.

ZRSM sa stretlo aj so spochybňovaním efektívnosti procesu recyklácie na Slovensku.

"Kvalifikovaná kalkulácia efektívnosti na Slovensku neexistuje, lebo recyklácia nefunguje ako systém obehového hospodárstva. Tu sa musíme pozrieť na fakt, že recyklácia funguje vo vyspelých štátoch Západu. A ak teda funguje, tak nemôže byť neefektívna. Samozrejme, musí byť vykonávaná náležitým spôsobom a v náležitom prostredí. A ten náležitý spôsob a náležité prostredie musíme vybudovať aj na Slovensku. To je naša spoločná úloha," podčiarkol Jančo.

Dobrým príkladom podľa neho je firma Prospect v Nových Zámkoch, ktorá dosahuje 95-% podiel recyklácie a opätovného použitia recyklovaných stavebných odpadov a odpadov z demolácií.

"Ukazuje, že aj v slovenských podmienkach recyklácia možná je a má zmysel. Pri zbere a recyklácii stavebných odpadov veľmi úzko spolupracuje s obcami, čím výrazne pomáha aj pri likvidácii čiernych skládok, ale hlavne pri prevencii ich vzniku. Zberom, recykláciou a následne predajom kvalitného recyklovaného materiálu nepochybne prispieva k ekologickému aj ekonomickému povedomiu občanov v regióne," skonštatoval predseda ZRSM.