Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Opatrenia v sociálnej oblasti môžu zlepšiť situáciu mladých i seniorov

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

Rezort práce okrem zvýšenia minimálnej mzdy na úroveň 380 eur, navrhol zvýšiť aj vianočný príspevok pre dôchodcov.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Opatrenia, ktoré prijíma vláda v oblasti sociálnych vecí, ocenil Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA).

"Príspevok na prvé zamestnanie, študentské brigády, vianočný príspevok aj súbeh dávky a platu významne pomôžu riešiť situáciu cieľových skupín, ktorým sú určené. Je potešiteľné najmä razantnejšie zvýšenie minimálnej mzdy, ktorej výška v čistom vyjadrení sa dostane nad úroveň mesačnej hranice chudoby v roku 2013," skonštatoval pre TASR predseda inštitútu Martin Halás. Rezort práce okrem zvýšenia minimálnej mzdy na úroveň 380 eur, navrhol zvýšiť aj vianočný príspevok pre dôchodcov. Jeho maximálna suma by mala po novom predstavovať 87,26 eura z doterajších 75 eur. "Vianočný príspevok určite pomôže nízkopríjmovým seniorom, aj keď riešením by malo byť skôr zavedenie minimálneho dôchodku, ktorý by reflektoval jednak zásluhovosť, ale najmä hranicu chudoby tak, ako pri stanovení minimálnej mzdy," myslí si Halás.

Vláda na svojom stredajšom (20.8.) rokovaní schválila aj zavedenie pomoci v hmotnej núdzi a mzdy, ako aj zavedenie príspevku pre firmy, ktorý ma prispieť k tvorbe pracovných miest pre mladých nezamestnaných. Po novom tak ľudia, ktorí sú bez práce viac ako rok a nájdu si zamestnanie, majú v 1. polroku dostávať osobitný príspevok v sume 126,14 eura mesačne a v 2. polroku majú dostávať príspevok vo výške 63,07 eura. "Systém dávok v hmotnej núdzi si zaslúži väčšie prepracovanie. Príspevky tak, ako sú navrhované, hasia len to najnutnejšie," skonštatoval riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Podľa Halása však súbeh platu a dávky bude pôsobiť na jednej strane motivačne, no na strane druhej to na nezamestnaných ľudí v najproblémovejších regiónoch na Slovensku nebude mať žiadny vplyv. "Ľudia už po šiestich mesiacoch strácajú pracovné návyky a ťažšie si zvykajú na nové zamestnanie. Avšak toto opatrenie reálne nepomôže nájsť ľuďom prácu v problematických regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou. Bude skôr pôsobiť motivačne v okresoch, kde je viac pracovných príležitostí," dodal Halás.