Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

OPEC a ďalší producenti už uvažujú o ťažobnej politike v roku 2019

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OPEC a ďalšie producentské krajiny sa dohodli, že celkovo zvýšia ťažbu o 1 milión barelov denne, aby vyvážili ponuku a dopyt v druhej polovici tohto roka.

Viedeň 24. júna (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti už teraz uvažujú o dohode týkajúcej sa ťažobnej politiky v roku 2019, uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak.

"Plánujeme podpis novej dohody do konca tohto roka," povedal Novak pre CNBC v sobotu (23.6.) vo Viedni tesne potom, čo sa OPEC a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom dohodli na zvýšení ťažby s platnosťou od júla. "Koncepčný rámec dohody dostali všetci účastníci dnešného ministerského stretnutia, aby si ho mohli preštudovať a pripomienkovať."

OPEC a ďalšie producentské krajiny sa dohodli, že celkovo zvýšia ťažbu o 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) denne, aby vyvážili ponuku a dopyt v druhej polovici tohto roka. Dohoda vyprší na konci tohto roka, ale podľa Novaka sa už pripravuje návrh novej.

"Dohoda bude sa bude vo veľkej miere zakladať na monitorovaní situácie na trhu, na vytvorení a inštitucionalizácii riadiaceho orgánu a schopnosti v prípade potreby prijímať opatrenia, ako sme to urobili v roku 2016."

O návrhu dohody sa bude opäť uvažovať na najbližšom zasadnutí monitorovacieho výboru v septembri s tým, že by mala byť podpísaná na stretnutí ministrov na konci roka, uviedol Novak.